Πάνω από 45 παιδεραστές υπό εποπτεία


Ξεπέρασαν τους 45 οι παιδεραστές που βρίσκονται υπό την επιτήρηση της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ενώ παράλληλα εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο για ενίσχυση των εξουσιών των δικαστηρίων αλλά και της Αρχής με σκοπό την προστασία των θυμάτων και μετά την ενηλικίωσή τους.

Προχθές, συνήλθε η Αρχή Εποπτείας και αποφάσισε να προσθέσει στο αρχείο της με τους παιδεραστές άλλα έξι πρόσωπα που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα μετά από καταδίκη τους για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων προσώπων. Η Αρχή εξασφάλισε σχετικά διατάγματα εποπτείας και θα καλέσει τους επηρεαζόμενους να τους ανακοινώσει την εξέλιξη αυτή. Η εποπτεία αφορά ως επί το πλείστον υποχρεωτική παρακολούθηση των εποπτευομένων από ψυχίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητά τους ως προς το κατά πόσον μπορεί να διαπράξουν το ίδιο αδίκημα. 

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, όποιος αποφυλακιστεί μετά που εξέτισε την ποινή του για αδικήματα σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανηλίκων, τότε εκδίδεται εναντίον του διάταγμα εποπτείας. Σημειώνεται ότι οι αλλοδαποί καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων δεν τίθενται υπό εποπτεία αφού απελαύνονται. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Αρχή Εποπτείας καθορίζει, ανά περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του προσώπου που παραπέμπεται σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη εισήγηση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ψυχολογική στήριξη ή θεραπευτική παρέμβαση σε σχέση με το εν λόγω πρόσωπο.

Επίσης, καταρτίζει πρόγραμμα επανένταξης προσώπου που παραπέμπεται σε αυτή, ανάλογα με την περίπτωση.

Μπορεί επίσης να συμβουλεύει το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή και την Αστυνομία, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν οδηγιών τους, σχετικά με την επικινδυνότητα οποιουδήποτε προσώπου που παραπέμπεται σε αυτή. Εξασφαλίζει ακόμα τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών προγραμμάτων ή μέτρων παρέμβασης με σκοπό την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των κινδύνων επανάληψης αδικημάτων σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος παιδιών. Τέλος, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των προσώπων που παραπέμπονται σε αυτή και του πιθανού κίνδυνου επανάληψης αδικήματος, με σκοπό τον προσδιορισμό κατάλληλων προγραμμάτων ή μέτρων παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία άσκησης εποπτείας αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου. Η εποπτεία ενός αποφυλακισθέντα είναι υποχρεωτική αφού στηρίζεται στην έκδοση δικαστικού διατάγματος και αν κάποιος αρνηθεί τότε ενημερώνεται ο Γενικός Εισαγγελέας. Στην πλειονότητά τους όσοι μπαίνουν κάτω από εποπτεία συνεργάζονται με την Αρχή.