Όσα ισχύουν για την επαναλειτουργία των παραλιών


Η επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών στην Κύπρο αναμένεται να γίνει κατά την τρίτη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2020.

Μισό μήνα πριν το άνοιγμα τίθενται πολλά ερωτήματα ως προς τον τρόπο που θα λειτουργήσουν αλλά και το εάν είναι ασφαλείς οι εξορμήσεις στις παραλίες του νησιού.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί, παρά το γεγονός ότι μετά και την επιτρεπόμενη μετάβαση για κολύμπι, πλήθος κόσμου συρρέει στις παραλίες, ωστόσο στο παρόν στάδιο απαγορεύεται η παραμονή και/ή ξεκούραση στο χώρο της παραλίας, πριν και μετά την κολύμβηση, πλην για σκοπούς πρόσβασης στη θάλασσα, σύμφωνα και με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λοϊζος Λοΐζου, τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στις παραλίες, η επιτροπή ήρθε σε επαφή με την Επιδημιολογική ομάδα, όπου και τους λέχθηκε πως η διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των λουόμενων θα είναι απαραίτητη.

Ο κ. Λοΐζου σημείωσε πως η νομοθεσία προβλέπει ότι σε μια οργανωμένη παραλία, τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες θα πρέπει να καλύπτουν το 50% του χώρου και με αυτό τον τρόπο υπάρχει χώρος 8 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.

Όσον αφορά στην επικινδυνότητα της παραλίας, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξήγησε ότι η στενή επαφή είναι που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και όχι οι παραλίες, προσθέτοντας ότι ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες και σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.

Ο κ. Τσιούτης διαβεβαιώνει τους λουόμενους ότι η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες σε ό,τι αφορά το νερό, για να σημειώσει ότι η επικινδυνότητα έγκειται στο συνωστισμό, που προκαλείται σε τέτοιους χώρους και στη στενή επαφή των λουόμενων.

Ερωτηθείς εάν επιβιώνει ο ιός στην άμμο, ο κ. Τσιούτης εξήγησε πως ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, προσθέτοντας ότι «επειδή στην άμμο δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει και η υπεριώδης ακτινοβολία, ο ιός δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.

Ανέφερε ότι σε μελέτες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει κατά πόσο επιβιώνουν σταγονίδια του ιού σε τέτοιες  συνθήκες και έχει διαφανεί ότι δεν επιβιώνουν παρά μόνο λίγα λεπτά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ενέχεται, όπως σε όλους τους ανοικτούς χώρους, έτσι και στις παραλίες, από τη στενή επαφή των ανθρώπων.

Σε ερώτηση εάν οι ξαπλώστρες είναι επικίνδυνες και αν πρέπει ο κόσμος να τις αποφεύγει, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συστήνει στο κοινό να προτιμάει να έχει τις δικές του ξαπλώστρες.

Στους παροχείς υπηρεσιών στις παραλίες συστήνει να φροντίζουν να απολυμαίνουν τακτικά τις ξαπλώστρες που ενοικιάζουν στο κοινό.

Απαντώντας κατά πόσο οι πισίνες είναι επικίνδυνες και αν το χλώριο εξουδετερώνει τον ιό, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «ο ιός είναι πολύ ευαίσθητο στο χλώριο γι’ αυτό και λέμε ότι και τα κοινά απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι, βασίζονται στη χλωρίνη και σκοτώνουν τον ιό και είναι επαρκεί».

Τόνισε ότι στις πισίνες ο κόσμος πρέπει να προσέχει από το συνωστισμό, για να προσθέσει πως οι  πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από το συνωστισμό.


ΠΗΓΗ:sigmalive