Όλο και πιο κοντά στο σενάριο ολικού lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)


Άλλη μια κρίσιμη βδομάδα σε σχέση με τις αποφάσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού νοσηλευόμενων επίκειται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε την Τρίτη είτε την Πέμπτη για τη λήψη αποφάσεων. Στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με εκτιμήσεις για άλλη μια φορά το σενάριο του ολικού lockdown.

Χθες ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 ενώ εντοπίστηκαν 529 νέα περιστατικά της νόσου. Ταυτόχρονα, 182 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα καθοριστούν από την πορεία των εισαγωγών νέων περιστατικών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας.

Κληθείς να σχολιάσει την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτό οφείλεται από τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που είχαμε πριν από την έναρξη του παρόντος κύματος, η οποία ήταν απότομη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ίσως να κυκλοφορούσε και στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο εδώ και αρκετό καιρό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown απάντησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει όμως εξέφρασε την εκτίμηση πως και τα υφιστάμενα μέτρα θα μπορούσαν να αποδώσουν.  

«Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι αυτό με τη Βρετανία και ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ίσως να μεταδίδεται και στα παιδιά πιο εύκολα κι αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, παρά το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδρίαζε Πέμπτη, δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να επισπευθεί για αύριο Τρίτη και να μεσολαβήσει μάλιστα μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Υγείας και τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.