Oικονομική ασφυξία σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις


Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην αγορά ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης και της πτώσης στον κύκλο εργασιών τους.

Μπορεί στα πρόσφατα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας να συμπεριλαμβάνονται μέτρα για μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με εκπροσώπους μικρών επιχειρήσεων, δεν είναι αρκετά. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Στέφανος Κουρσάρης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα λειτουργικά έξοδα, όπως είναι τα ενοίκια, το κόστος του ηλεκτρισμού κ.λπ.

ΠΟΒΕΚ

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ τόνισε πως έχουν γίνει προτάσεις και εισηγήσεις για κάποια στοχευμένα μέτρα ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις από το δυσβάστακτο κόστος των εξόδων. Έφερε ως παράδειγμα την εισήγηση για μείωση 30% στα ενοίκια μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές τουριστικού τομέα, όπως είναι οι μαρίνες, ωστόσο όπως υποστήριξε οι εισηγήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν. Το ίδιο ισχύει και για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στις μαρίνες που επωμίζονται οι μικρές επιχειρήσεις, εισήγηση η οποία επίσης δεν εισακούστηκε. Σε πολλές περιπτώσεις, σημείωσε, υπήρχαν μικροεπιχειρήσεις οι οποίες είχαν ζητήσει δάνεια για μικρά ποσά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως δεν υπήρξε ούτε εκεί θετική ανταπόκριση.

«Είμαστε εντελώς αβοήθητοι, χωρίς καμία ελπίδα για επιβίωση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ.

Σχέδια στήριξης

Υπενθυμίζεται πως τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και την πτώση στον κύκλο εργασιών της κάθε επιχείρησης. Παραδείγματος χάρη, για τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα) που είχαν πτώση πέραν του 40% στον κύκλο εργασιών τους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι οποίες θα επαναδραστηριοποιήθουν, το ποσοστό κάλυψης του αριθμού των εργαζομένων ανέρχεται στο 90% και το ποσοστό μισθολογικής κάλυψής τους στο 60%.

Για επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας που εργοδοτούν μέχρι 3 εργαζομένους το ποσοστό κάλυψης του αριθμού των εργαζομένων είναι 100% και το ποσοστό μισθολογικής επιδότησής τους 60%. Για επιχειρήσεις με πέραν των 3 εργαζομένων το ποσοστό κάλυψης του αριθμού των εργαζομένων φτάνει το 65% και το ποσοστό μισθολογικής κάλυψης παραμένει στο 60%.

Τέλος, για επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζομένους και πτώση κύκλου εργασιών πέραν του 80% το ποσοστό κάλυψης του αριθμού των εργαζομένων φτάνει το 100%, ενώ για επιχειρήσεις πέραν των 9 εργαζομένων το ποσοστό κάλυψης του αριθμού των εργαζομένων ανέρχεται στο 97% με μισθολογική επιδότηση του 60%.