Οι φλόγες στο Μάτι έσβησαν, αλλά η Ξένια κρατά αναμμένη τη φλόγα της προσφοράς


ΠΗΓΗ: REPORTER.COM.CY- THΣ ΜΥΡΙΑΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ

23 Ιουλίου 2018… μια ημερομηνία που θα μείνει στο μυαλό μας σαν αυτή που έφερε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες, η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική, άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις γης και σπίτια σε Κινέα, Μάτι και Νέο Βουτζά. Η απόλυτη καταστροφή...


Κάτοικοι και τουρίστες πανικόβλητοι έψαχναν τρόπο να ξεφύγουν από τις λυσσαλέες φλόγες. Κάποιοι φάνηκαν τυχεροί, άλλοι δεν τα κατάφεραν. Τελικός απολογισμός… 99 νεκροί αναμεσά τους και μικρά παιδιά, που πέθαναν στην αγκαλιά των δικών τους.


Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλες οι δυνάμεις της χώρας επιστρατεύονται για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Είναι χιλιάδες αυτοί που έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα. Τα σπίτια τους έγιναν στάχτη, και από τις στάχτες πρέπει να βρουν δύναμη να ξεκινήσουν από την αρχή.


Ανάμεσα στους διάφορους φορείς, και απλοί πολίτες που έτρεξαν εθελοντικά να βοηθήσουν. Αυτοί οι αφανείς ήρωες, που άφησαν τη δουλειά και την οικογένειά τους για να βρεθούν κοντά στους συνανθρώπους τους.


Μια από αυτούς και η Ξένια, η 28χρονη φοιτήτρια στην Κύπρο. Η ίδια, νιώθοντας άπραγη, πήρε άδεια από τη δουλειά της για να βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες στην Αττική για να βοηθήσει.


Camera Icon  


Camera Icon  


Camera Icon  


«Ένιωθα όλη τη βδομάδα ότι ήθελα πολύ να πάω. Αισθανόμουν πως ήθελα με κάποιο τρόπο να βοηθήσω και ένιωθα άπραγη. Ζήτησα άδεια από τη δουλειά, αγόρασα αμέσως εισιτήριο και πήγα», αναφέρει στον REPORTER η Ξένια, και με αφορμή την φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση που διοργανώνει με σκοπό να μαζέψει χρήματα για τις οικογένειες της περιοχής, εξιστορεί τα όσα έζησε τις μέρες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, αλλά και την απόφασή της να διοργανώσει την εκδήλωση «Ενωμένοι για ένα σκοπό».


Camera Icon  


«Κοιμόντουσαν πάνω σε ένα στρώμα στη βεράντα του σπιτιού που κάποτε ήταν σπίτι»
Η Ξένια με μια φίλη της, έκοψαν εισιτήρια και ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην Αθήνα και από το κέντρο της πόλης, έφτασαν με ταξί στην περιοχή ψάχνοντας το Κέντρο Εθελοντών που είχε στηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Μάκρης. Η διαδρομή θα μείνει για πάντα καρφωμένη στο μυαλό της.


«Ήταν σοκαριστικό. Είμασταν μέσα στο ταξί και βλέπαμε καμένα σπίτια και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Ως εθελοντρία, έζησα διάφορα πράγματα αλλά ποτέ κάτι σαν αυτό. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», περιγράφει η Ξένια.


Camera Icon  


«Όταν φτάσαμε γινόταν ένας χαμός. Γενικά όλοι τα είχαν χαμένα. Ήταν η πρώτη βδομάδα. Δεν είχαμε συνεννοηθεί με κανέναν. Μόλις φτάσαμε στο Κέντρο, είπαμε πως ήρθαμε από την Κύπρο για να βοηθήσουμε και στρωθήκαμε αμέσως στη δουλειά.


Λένε ότι πέρασαν από εκεί περίπου τέσσερις χιλιάδες εθελοντές. Υπήρχαν ρούχα, νερά και ξηρά τροφή και όλα αυτά έπρεπε να χωριστούν για να διανεμηθούν σε όσους το είχαν ανάγκη. Στο Νέο Βουτζά μαγείρευαν φαγητά και οι πυρόπληκτοι περνούσαν από εκεί συγκεκριμένες ώρες για να φάνε. Άλλοι διαμοίραζαν τα είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους», συνεχίζει να περιγράφει η Ξένια.


Ανάμεσα στους εθελοντές υπήρχεκαι κόσμος που είχε χάσει πολύ δικούς του ανθρώπους στην φονική πυρκαγιά. Ένιωσαν όμως την ανάγκη να είναι εκεί για να βοηθήσουν άλλο κόσμο που έμειναν χωρίς τα απαραίτητα. Η Ξένια βρέθηκε κοντά σ΄ ανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα…


«Στο Μάτι δεν υπήρχε ρεύμα και μέσα στο σκοτάδι ψάχναμε κόσμο. Ήρθα σ΄επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους  που βρίσκονταν στα συντρίμμια και κοιμόντουσαν πάνω σε ένα στρώμα στη βεράντα του σπιτιού τους. Δεν είχε μείνει τίποτα. Αυτό το ζευγάρι δεν θα το ξεχάσω ποτέ.


Camera Icon  


Ο καθένας είχε και μια ιστορία να σου πει και συνάντησα πολύ απλούς ανθρώπους. Όντως για κάποιους ήταν ένα απλά εξοχικό. Όποια καταστροφή όμως και να ζήσει κάποιος είναι ψυχοφθόρο. Μια κυρία, μόλις με είδε με άρπαξε από το χέρι για να μου πει πως νιώθει. Είμασταν σαν ψυχολόγοι για αυτούς και με κάποιους έχω κρατήσει επαφή. Όταν βλέπεις ανθρώπους σαν εσένα απλούς που δύσκολα απέκτησαν την περιουσία τους και δεν βρίσκουν τη δύναμη να το εγκαταλείψουν, ακόμα και αν μπορούν να φύγουν από εκεί, σε γεμίζει με περίεργα συναισθήματά», αναφέρει η Ξένια.


Η Ξένια, όντας χρόνια εθελόντρια, με τα λόγια της αφήνει δυνατό μήνυμα προς όλους μας «είναι κάποια ταξίδια που μου σου μένουνε για πάντα. Μπορεί να θυσιάζεις τις διακοπές σου για τέτοια ταξίδια, αλλά δεν σε ενοχλεί γιατί προσφέρεις. Αυτό θα συνεχίζω να κάνω».


Η μουσική εκδήλωση για τα παιδιά της περιοχής
Μέσα από αυτά που είδε και έζησε, η Ξένια πήρε την απόφαση να μαζέψει κάποια χρήματα για τις οικογένειες που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Έτσι διοργανώνει μια φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση από τα έσοδα της οποίας, θα αγοραστούν πράγματα που θεωρούνται απαραίτητα για τις οικογένειες.


«Τριγυρνούσε στο μυαλό μου πως θέλω να κάνω κάτι και επειδή αγαπάω πάρα πολύ τη μουσική, θεώρησα πως μόνο με τη μουσική θα μπορούσα να φέρω κόσμο σε μια τέτοια εκδήλωση. Παρόλο που δυσκολεύτηκα και υπήρξαν ανατροπές κάποιοι με εμπιστεύτηκαν και στο τέλος αγκαλιάστηκε αυτή η ιδέα», αναφέρει η Ξένια.


Όσον αφορά το ποσό που θα μαζευτεί από την μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση, αυτό θα ανακοινωθούν με το τέλος της, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.


«Ξέρω πως υπάρχει ανάγκη. Μίλησα με την υπεύθυνη της περιοχής και ενημερώθηκα για τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτή η εκδήλωση είναι το πιο λίγο που μπορώ να κάνω. Πάμε να κάνουμε κάτι όμορφο για τα Χριστούγεννα!», είπε η Ξένια μιλώντας για την εκδήλωση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Διαχρονική Μουσική Σκηνή στη Λευκωσία, αύριο Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.


Πληροφορίες:Ενωμένοι για ένα σκοπό

 

*Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από την Ξένια κατά την επισκεψή της στην Αττική.