Οι Βρετανοί διχάζουν τους επιδημιολόγους


Διάσταση απόψεων φαίνεται να έχουν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας και την επικείμενη κατηγοριοποίησή της στην κατηγορία Β.

Η Βρετανία είναι η καυτή πατάτα του τουρισμού, ενώ είναι η μεγαλύτερή μας αγορά, κάτι που δημιουργεί πίεση στο Υπουργείο Υγείας. Όπως είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εάν συνεχίσει η χώρα να επιδεικνύει αυτήν τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα και τις επόμενες ημέρες, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή πρόκειται να την αναβαθμίσει από την κατηγορία Γ’ στην Β’, από 1η Αυγούστου, με τους ταξιδιώτες να απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, το οποίο να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό. 

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι τουριστικοί φορείς ένεκα των ελεύθερων ταξιδιών των Βρετανών προς Ελλάδα. Η εικόνα στην επιδημιολογική ομάδα είναι διχασμένη. Από τη μια, ο δρ Πέτρος Καραγιάννης σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Βρετανία ενδέχεται σύντομα (ακόμα και από 1η Αυγούστου) να τοποθετηθεί στην κατηγορία Α, λόγω της καλύτερης εικόνας που παρουσιάζει η χώρα καθώς ο δείκτης μετάδοσης του ιού βρίσκεται κάτω από το 1. Αυτό το σενάριο αναμένουν όλοι οι τουριστικοί φορείς, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες διαμήνυσαν ότι μόνο έτσι θα φέρουν τουρίστες στην Κύπρο.

Αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να είναι ο δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, ο οποίος αναφέρει ότι δεν είναι δεδομένη ούτε καν η κατηγοριοποίηση της Βρετανίας στην κατηγορία Β. Ο κ. Κωστρίκκης, σε δηλώσεις του στον «Φ», εμφανίζεται πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις του. «Δεν θεωρώ ότι από 1η Αυγούστου μπορεί η Βρετανία να ενταχθεί στην κατηγορία Α. Οι Βρετανοί θα μπορούσαν μετά από αξιολόγηση να μπουν στην κατηγορία Β», επεσήμανε ο κ. Κωστρίκκης. «Η Βρετανία δεν είναι ακόμα χώρα της κατηγορίας Α», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο κ. Κωστρίκκης. «Θα αξιολογηθεί, όπως αξιολογούνται όλες οι χώρες. Δεν θα γίνει κάποια χάρη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ακόμη βέβαιη η κατηγοριοποίησή της στην κατηγορία Β».