O πρώην CEO της Google έκανε αίτηση για κυπριακό διαβατήριο


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt βρίσκεται στα τελικά στάδια για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Vox.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Eric Schmidt είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής και έχει υποβάλει, μαζί με την οικογένεια του, αίτηση για να πάρει έγκριση για να γίνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Vox αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ξεκάθαρο γιατί ο πρώην CEO της Google επιδίωξε να γίνει κύπριος πολίτης αλλά το νέο του διαβατήριο του δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ενδεχομένως ευνοϊκότερο καθεστώς φορολογίας.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε δισεκατομμυριούχοι να μπορούν να κινούνται με τη μέγιστη ελευθερία σε χώρες που δεν ζουν.  Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται το παράδειγμα ενός άλλου δισεκατομμυριούχου του τομέα της τεχνολογίας του, Peter Τhiel, ο οποίος το 2011 κατάφερε να εξασφαλίσει υπηκοότητα της Νέας Ζηλανδίας.

Γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρον πολλών Αμερικανών για άλλες υπηκοότητες, ενδιαφέρον που μεγιστοποιήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου είχε περιοριστεί η δυνατότητα τους για ταξίδια, ενώ ειδικοί συνδέουν στους παράγοντες την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Η Vox αναφέρει ότι είναι ασυνήθιστο Αμερικανοί να κάνουν αίτηση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από συμβούλους που δουλεύουν στην χώρα, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι πιο δημοφιλές σε ολιγάρχες από πρώην Σοβιετικές χώρες και κράτη τη Μέσης Ανατολής, ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά σε σκάνδαλα, τα οποία ανάγκασαν τελικά το κλείσιμό του.