Ο δεσμός πατέρα με την ανάδοχη μητέρα, ο πόλεμος με την βιολογική και τα παιδιά… μπαλάκι

Θλιβερά είναι τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου το οποίο «κατσάδιασε» τους γονείς παιδιών που έχουν γίνει μπαλάκι, «μη έχοντας μέχρι σήμερα ένα σταθερό περιβάλλον στη ζωή τους, ούτε ένα σταθερό σημείο-πρότυπο αναφοράς, δηλαδή τον πατέρα τους και τη μητέρα τους».

 

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, την κηδεμονία των παιδιών ανέλαβαν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια. Ωστόσο οι βιολογικοί γονείς είχαν το δικαίωμα επικοινωνίας με τα παιδιά τους, ακολουθώντας σχετικό διάταγμα.

 

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο πατέρας των παιδιών σύναψε δεσμό με την ανάδοχη μητέρα, με αποτέλεσμα να τεντώσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των βιολογικών γονιών.

 

Ως εκ τούτου η βιολογική μητέρα προσέφυγε στο Δικαστήριο ζητώντας τροποποίηση του σχετικού διατάγματος επικοινωνίας του πατέρα με τα παιδιά, με σκοπό να αποκλειστεί η ανάδοχη μητέρα η οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκε από το Γραφείο Ευημερίας από τον κατάλογο των ανάδοχων οικογενειών.

 

Εξετάζοντας τις θέσεις των δυο πλευρών, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Δικαστηρίου ότι υπάρχει «έκδηλα η απαξίωση του ενός γονέα προς το πρόσωπο του άλλου γονέα», καθώς και εχθρικά συναισθήματα και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους.

 

Μάλιστα υπήρξε αναφορά και στις καταγγελίες τόσο του πατέρα όσο και της ανάδοχης μητέρας σε βάρος της βιολογικής, ότι υπήρξε απόπειρα κακομεταχείρισης των παιδιών.

 

Αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης, τα παιδιά να βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης που μέχρι σήμερα λειτουργά εις βάρος τους, με το Δικαστήριο να καλεί τους γονείς να αναλογιστούν «έστω και τώρα, σε ποια μονοπάτια οδήγησαν και οδηγούν και τώρα τα παιδιά τους».

 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η μέχρι σήμερα διαδρομή της ζωής των παιδιών δεν ήταν ούτε φυσιολογική ούτε ευχάριστη για τα ίδια, αφού η γονική μέριμνα δόθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες και στη συνέχεια σε ανάδοχη οικογένεια, χωρίς να έχουν σταθερό περιβάλλον στη ζωή τους ούτε σταθερά πρότυπα.

 

Μετά την εξέταση των γεγονότων, το Οικογενειακό Δικαστήριο αποφάσισε όπως η επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά  του να γίνεται εκτός της οικίας της ανάδοχης μητέρας και χωρίς την παρουσία της.

Πηγή: reporter.com.cy