Νόμος η σύμβαση στα ξενοδοχεία


Την ώρα που η  ξενοδοχειακή βιομηχανία κλυδωνίζεται και οι μισθοί για εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους επιδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, στη Βουλή οδηγήθηκαν οι νέοι κανονισμοί στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία. Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο κανονισμούς με τους οποίους ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν το προσωπικό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από πολύωρες συζητήσεις επί συζητήσεων, οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Είναι η δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που αφορά επαγγελματικούς κλάδους ρυθμίζεται διά νόμου. Η πρώτη φορά αφορούσε την οικοδομική βιομηχανία. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με τη νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων διασφαλίζονται περισσότερο οι εργαζόμενοι, καθώς όσοι εργοδότες παραβιάζουν τη σύμβαση θα υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τα εργασιακά δικαιώματα. Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα είναι για τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2019 μέχρι 2022. Με τους κανονισμούς  καταργούνται οι ρυθμίσεις που αφορούν στο δικαίωμα εργασίας.

Παράλληλα, βελτιώνεται ο τρόπος αποζημίωσης της εργασίας κατά τις γιορτές και τις αργίες. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται τις γιορτές και τις αργίες θα αποζημιώνονται με επιπλέον μισό ημερομίσθιο. Δηλαδή, θα λαμβάνουν επιπλέον 1,5 ημερομίσθιο αντί του ενός που ισχύει σήμερα. Βάσει των κανονισμών οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται είτε με χρήμα είτε θα τους παραχωρείται ελεύθερος χρόνος. Όπως προνοείται στους κανονισμούς, ο ελεύθερος χρόνος θα πρέπει να παραχωρηθεί στους εργαζόμενους μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, αλλιώς θα πρέπει να αποζημιωθούν χρηματικά. Παράλληλα, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις  για την προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στο ταμείο προνοίας. Δηλαδή, η γνωστοποίηση της πρόθεσης των εργοδοτουμένων για ένταξη στο ταμείο προνοίας γίνεται εντός δύο μηνών, εφόσον συμπληρώσουν έξι μήνες απασχόλησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τέλος, με τους κανονισμούς ρυθμίζεται η καταβολή από πλευράς των εργοδοτών ποσοστού 1% για σκοπούς ευημερίας των εργαζομένων. Τις επόμενες εβδομάδες οι σχετικοί κανονισμοί θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Λόγω των νέων δεδομένων που προκάλεσε ο κορωνοϊός εκφράζονται ανησυχίες από πλευράς των ξενοδόχων.