Νόμος για αποτέφρωση νεκρών: Η πίεση άναψε τη φλόγα


Μπορεί η ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2016, μετά από αρκετές παλινωδίες συνεπεία και ενστάσεων εκ μέρους της Εκκλησίας, να ψήφισε το νομοσχέδιο για την αποτέφρωση ανθρώπινης σορού –το οποίο σε επίπεδο Επιτροπής Εσωτερικών συζητείτο από το 2013– εν τούτοις μέχρι σήμερα ο νόμος παραμένει ανενεργός.


Και αυτό γιατί με βάση το καταληκτικό άρθρο 37 του νόμου η ημερομηνία ισχύος του καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με γνωστοποίησή του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον νόμο εγκρίνοντας την έκδοση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της γνωστοποίησης εφαρμογής του, έτσι ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης αφού φαίνεται να έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις για να καταστεί εφικτή και στη χώρα μας η αποτέφρωση νεκρών που τώρα γίνεται με αποστολή σορών στο εξωτερικό. Πλην όμως η δημιουργία κρεματορίου αποτελεί πολυδάπανο εγχείρημα το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπρόσωπου των αδειούχων γραφείων κηδειών Σόλωνα Μελά, λόγω των απαιτήσεων και των προδιαγραφών που προβλέπει ο νόμος, μπορεί να φτάσει και τα 4 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια

Με βάση τον νόμο που μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, η διάθεση ανθρώπινης σορού σε αποτέφρωση μπορεί να επιτραπεί μόνο σε κέντρα αποτέφρωσης τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του. Τέτοια κέντρα μπορεί να λειτουργήσουν είτε από ιδιωτικούς φορείς, είτε από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλες όμορες αρχές, είτε από τη Δημοκρατία κατόπιν απόφασης Υπουργικού, είτε ως κρατικά είτε με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου.
«Από αλληλογραφία που έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία τέτοιου κέντρου από Βρετανούς, οι οποίοι μάλιστα επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί δεν έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο» αναφέρεται στην πρόταση του ΥΠΕΣ η οποία καταλήγει πως στη βάση των πιο πάνω «κρίνεται σκόπιμο να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος ώστε να φανεί κατά πόσο υπάρχει πράγματι τέτοια πρόθεση».

Κρεματόρια
Δαπανηρό εγχείρημα

Για τα προβλήματα  που αναφύονται και εμποδίζουν τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης, βάσει του νόμου του 2016, τα αδειούχα γραφεία κηδειών έχουν πολλάκις τοποθετηθεί διά του εκπροσώπου τους Σόλωνα Μελά. Ο κ. Μελάς είχε τοποθετηθεί και στον «Π» για το θέμα εξηγώντας πως «ο νόμος, αντιγραφή του ελληνικού, πρέπει να ξαναγραφτεί καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις που απαιτούνται καθιστούν ασύμφορο το εγχείρημα». Με βάση τις απαιτήσεις του νόμου, κατά τον κ. Μελά, το κρεματόριο θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να γίνει και με τα μισά χρήματα. Λειτουργός του ΥΠΕΣ πάντως που ερωτήθηκε χθες μετά και την απόφαση του Υπουργικού τόνισε πως υπάρχει λόγος που μπήκαν προδιαγραφές, όπως μπαίνουν σε καθετί (π.χ. εστιατόριο), «και εναπόκειται στην αγορά κατά πόσο μπορεί να σηκώσει τέτοια επένδυση. Με την ισχύ του νόμου αυτό θα εξεταστεί», τονίζει.
Πάντως το ενδιαφέρον υπάρχει. Ο κ. Μελάς αναφέρει πως το δικό του γραφείο έχει τουλάχιστον 2.000 συμβόλαια με ξένους κυρίως που ζουν στην Κύπρο και οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν μετά θάνατον αν λειτουργήσει κρεματόριο. Σήμερα, εάν κάποιος εκφράσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί, η σορός του μεταφέρεται στο εξωτερικό. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 5.000 ευρώ.