Νέα τέλη, φθηνότερα αυτοκίνητα

Η Βουλή ενέκρινε χθες μετά τις πολύμηνες έντονες συζητήσεις την πλήρη κατάργηση των φόρων κατανάλωσης στα αυτοκίνητα, όπως και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, με μία μόνο τροποποίηση σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, από τις πέραν των δέκα που κατατέθηκαν από τα κόμματα. 
 

Το νέο πλαίσιο δεν επηρεάζει τη φορολογία των ήδη εγγεγραμμένων σχεδόν 900.000 οχημάτων, ενώ θα αφορά μόνο σαλούν και βαν αυτοκίνητα.

 

Με την υπερψήφιση του νέου φορολογικού πλαισίου, ουσιαστικά από την ερχόμενη Παρασκευή, με τη δημοσίευση δηλαδή των νόμων στην Επίσημη Εφημερίδα, καταργείται ο φόρος κατανάλωσης, που ουσιαστικά μειώνει τις τιμές για όλα τα αυτοκίνητα που θα εγγράφονται αλλά κυρίως για τα καινούρια, όπως και για τα μικρότερης ηλικίας εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Και στις δύο περιπτώσεις, όσο πιο ακριβό, πιο πολυτελές και μεγαλύτερου κυβισμού, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος από την κατάργηση του φόρου, που για την καταπληκτική πλειοψηφία των οχημάτων κυμαίνεται από €200 έως €10.000, ανάλογα με την ηλικία και την αξία. 

Σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας, αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε δύο μήνες περίπου, αφού μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του νέου πλαισίου, θα πρέπει να τροποποιηθούν τα ψηφιακά συστήματα του ΤΟΜ και να εκδοθεί διάταγμα από τον έφορο Μηχανοκινήτων. Όσα οχήματα θα έχουν εισαχθεί, θα βρίσκονται καθ’ οδόν ή θα έχουν αποδεδειγμένα παραγγελθεί, θα ισχύουν τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας.

 

Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους δύο μήνες, οι αγοραστές αυτοκινήτων, είτε καινούργιων, είτε εισαγόμενων μεταχειρισμένων, θα επωφεληθούν από την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης, ενώ τα οχήματά τους θα εγγραφούν με τις υφιστάμενες προβλέψεις για τέλη κυκλοφορίας.

 

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα καταβάλλουν πιο χαμηλά τέλη, απ’ ό,τι θα είναι τα νέα τέλη για το ίδιο όχημα, αφού είναι πολύ πιθανό να συμβεί και το αντίθετο.

 

Συγκεκριμένα, επειδή, οι ρύποι κάθε οχήματος, στη βάση των οποίων γίνεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας, θα γίνεται με το νέο σύστημα μέτρησης που καθόρισε η ΕΕ με αριθμούς διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερους από ό,τι το υφιστάμενο σύστημα, το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας προβλέπει ότι για σκοπούς τελών κυκλοφορίας αυτοί θα διαιρούνται διά του 1,3. 

 

Αυτό, σύμφωνα με τις πραγματικές μετρήσεις με το νέο σύστημα μέτρησης σε πολλές κατηγορίες οχημάτων, θα σημαίνει μείωση των υπολογιζόμενων ρύπων με βάση τους πίνακες που σχηματίζουν τις χρεώσεις, άρα και χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με ακριβώς το ίδιο όχημα που είναι ήδη εγγεγραμμένο. Πρόταση της ΕΔΕΚ, ώστε να μειώνονται αντίστοιχα σε τέτοιες περιπτώσεις τα τέλη ήδη εγγεγραμμένων οχημάτων, απορρίφθηκε με 42 ψήφους εναντίον έναντι μόνο τεσσάρων υπέρ.  

Με 27 ψήφους εναντίον και μόλις 21 ψήφους υπέρ, απορρίφθηκε και πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση κατά 50% των τελών κυκλοφορίας σε οχήματα που εγκαθιστούν σύστημα υγραεριοκίνησης. 

 

Η μόνη τροπολογία που εγκρίθηκε, μετά από το παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων, με 42 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον, ήταν αυτή των ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για αλλαγή στις επιβαρύνσεις για ρυπογόνα οχήματα. Συγκεκριμένα, αποδεσμεύονται από επιβαρύνσεις τα ντίζελ με κινητήρα Euro 6 (προβλεπόταν επιβάρυνση €100 στο τέλος κυκλοφορίας), μηδενική θα είναι η επιβάρυνση και στα βενζινοκίνητα Euro 5b (προβλέπονταν €100), ενώ στα ντίζελ Euro 5b η ετήσια επιβάρυνση θα είναι €50 αντί των προβλεπόμενων €200. Έτσι, ουσιαστικά, οχήματα από οκτώ ετών και νεότερα, (το Euro 5b ξεκίνησε το 2011), δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.