Νέα μέτρα: Τα δύο σενάρια και το Lockdown


Σε εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για τα θέματα της πανδημίας εξελίσσεται η πρώτη εβδομάδα του 2021, καθώς πριν από το τέλος της, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει αποφάσεις για νέα μέτρα κατά της πανδημίας. Η επιδημιολογική εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια, με τους επιδημιολόγους να εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψη ότι εάν δεν υπάρξει άμεση σταθεροποίηση των δεικτών, το lockdown είναι αναπόφευκτο.

Δύο σενάρια

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο έχοντας ενώπιόν του δύο σενάρια. Το ένα αφορά την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και το άλλο, που φέρεται και το πιθανότερο, την εφαρμογή και πάλι γενικού lockdown. Αύριο ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα συναντηθεί με τη συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για να αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να προτείνουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Φιλελεύθερο» lockdown

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών το lockdown είναι μονόδρομος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν όμως ότι δεν θα έχει ακριβώς την ίδια μορφή που είχε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημιου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, η συμβουλευτική επιτροπή κλείνει προς την εφαρμογή ενός «φιλελεύθερου» lockdown, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από τα μέτρα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ. Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται να προτείνουν οι επιδημιολόγοι είναι την εφαρμογή σε παγκύπρια βάση των περιορισμών που τέθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου στις αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 8 το βράδυ, η απαγόρευση της διακίνησης πολιτών από μία επαρχία σε άλλη, η αναστολή λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Πρόκειται για αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων και εφαρμογή lockdown, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα γίνεται διακίνηση των πολιτών με την αποστολή sms. Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, με τους επιδημιολόγους να τα θέλουν κλειστά μέχρι το τέλος του μήνα.

Έφεραν αποτέλεσμα

Αν δει κανείς τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου και έπειτα, το μοναδικό μέτρο που έφερε ουσιαστική βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες των επαρχιών ήταν το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες πρακτικές δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου, αλλά τα στοιχεία έδειξαν ότι λειτούργησε. Μέχρι και πριν από την προηγούμενη εβδομάδα η Πάφος και η Λεμεσός κατέγραφαν μείωση στην αθροιστική επίπτωση κρουσμάτων ανά 14 ημέρες, με την Πάφο να βρίσκεται κάτω από το όριο των 150 λοιμώξεων ανά 1.000 κατοίκους. Επομένως, στόχος είναι σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το «φιλελεύθερο» lockdown να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος σε συνδυασμό με τη συνέχιση των εμβολιασμών θα δώσει χρόνο και ανάσες στο σύστημα υγείας.

Διίστανται οι απόψεις

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown, η κυβέρνηση προσανατολίζεται αυτό να διαρκέσει περίπου έναν μήνα. Οι απόψεις των ειδικών για το ενδεχόμενο ενός lockdown διίστανται, αφού χώρες, όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, οι οποίες μπήκαν για δεύτερη φορά σε καραντίνα, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, φαίνεται να συμφωνούν στο ότι τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν μετά και την απογοητευτική εικόνα που καταγράφουν οι ΜΕΘ.

Ετοιμοπόλεμος ο ΟΚΥπΥ

Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητες πιέσεις, με τον δρα Καραγιάννη να επισημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις θα κριθούν από τις νοσηλείες και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν φτάσει σχεδόν στα όρια πληρότητάς τους, με τον ΟΚΥπΥ να βρίσκεται σε εγρήγορση. Ο οργανισμός ενεργοποίησε μέρος του ειδικού σχεδίου που είχε ετοιμάσει από το καλοκαίρι, για αύξηση των κλινών στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Στη μάχη θα ριχθούν, εάν παραστεί ανάγκη, και τα ΓΝ Λάρνακας και Πάφου, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να έχει ήδη δώσει οδηγίες στις διευθύνσεις των δύο νοσοκομείων να καθορίσουν θαλάμους για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Δεν φτάνουν τα εμβόλια

Την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη, προβληματισμό προκαλεί η ροή των εμβολίων στην ΕΕ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Ευρωπαία επίτροπος για την υγεία Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, αλλά η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα. Η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παραμένει άγνωστο πότε θα αξιολογηθεί από τον ΕΜΑ.

.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ