«Nαυλώνει» πτήσεις με 6,3 εκατ. το κράτος


Τον Οκτώβριο αναδεικνύουν, οι προβλέψεις του Υπουργείου Μεταφορών, ως τον πιο δυνατό μήνα σε σχέση με την επιβατική κίνηση στο νησί, καθώς αναμένεται να περάσουν από τα αεροδρόμια της Κύπρου γύρω στους 693.000 επιβάτες. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να περάσουν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου γύρω στους 2.742.000 επιβάτες. 

Δεύτερος σε επίπεδο επιβατικής κίνησης είναι ο Σεπτέβριος, καθώς αναμένονται στα αεροδρόμια γύρω στους 634.000 επιβάτες, ενώ ο Αύγουστος μένει σε «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 460.000 επιβάτες. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως αξιοπρεπής αριθμός επιβατών αναμένεται να κινηθεί τους μήνες Νοέμβριο (388.000) και Δεκέμβριο (334.000). Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί αφίξεις τουριστών ή αριθμό τουριστών. Πρόκειται για αριθμό επιβατών που προβλέπει το Υπουργείο Μεταφορών πως θα πετάξει από και προς τα αεροδρόμια του νησιού.

Δίνει κίνητρα

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες έται ώστε να προωθήσουν τα δρομολόγια προς την Κύπρο εντός του 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργείου Μεταφορών, ενέκρινε χθες σχέδιο κινήτρων ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος η ενδυνάμωση της συνδεσιμότητας και της ανάπτυξης αερομεταφορών, σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα. Δίνοντας αυτά τα κίνητρα το υπουργείο ευελπιστεί στο να μειώσει το ρίσκο για τις αεροπορικές εταιρείες έτσι ώστε να μπουν στη διαδικασία να πραγματοποιήσουν πτήσεις για την Κύπρο εντός των επόμενων έξι μηνών, όση και η διάρκεια του σχεδίου, σε πρώτη φάση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών το κίνητρο θα δίνεται κλιμακωτά ανάλογα με τις πληρότητες των πτήσεων συνολικά για μια εταιρεία. Για να μπορέσει μια αεροπορική εταιρεία να καρπωθεί του κινήτρου θα πρέπει οι πτήσεις από και προς την Κύπρο να έχουν τουλάχιστον πληρότητα 40%, καθώς αυτό είναι το ποσοστό που χρειάζεται ως ελάχιστο, για να πραγματοποιηθεί μία πτήση. Το ποσό θα δίνεται κλιμακωτά ανά επιβάτη μέχρι και το 70% πληρότητας των πτήσεων. Από το 70% και άνω δεν θα υπάρχει επιδότηση από το σχέδιο κινήτρων, καθώς θα θεωρείται ότι ανήκει στο εύρος της ομαλότητας και ως εκ τούτου δεν θα χρηματοδοτείται. Με τη λογική αυτή το υπουργείο θεωρεί ότι θα ενδυναμώσει τις εταιρείες έτσι ώστε να θέλουν να πωλήσουν εισιτήρια για να φτάσει η πληρότητα στο 40% τουλάχιστον, έτσι ώστε να πάρει και την επιδότηση. Σημαντική θα είναι η ενίσχυση με τον τρόπο αυτό για τις εταιρείες που έχουν ως βάση την Κύπρο για τις πτήσεις τους, καθώς θα έχουν και τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών τους επόμενους μήνες.

Δειλά-δειλά

Οι τουριστικές ροές δεν αναμένεται να αυξηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, επεσήμανε ο υπουργός Γιάννης Καρούσος, λέγοντας πως ήδη 20 εταιρείες έχουν εντάξει την Κύπρο στις πτήσεις τους, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά τις 20 Ιουνίου από χώρες της κατηγορίας Α’ (βλ. θέμα πιο κάτω). Ανάμεσα στις 20 εταιρείες οι οποίες θα διεκδικήσουν και ποσά από το σχέδιο κινήτρων είναι οι Cyprus Airways, Blue Air, Aegean, Ryanair και Wizz Air, οι οποίες έχουν βάση και στην Κύπρο. Πτήσεις έχουν προγραμματίσει ήδη και οι Bulgaria Air, Air Malta (πρώτη φορά), Lufthansa, Israir και easyJet. Στόχος είναι οι εταιρείες που θα εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα την Κύπρο να αυξηθούν σε 40 εντός Ιουλίου. Στις 21 Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση των τουριστικών ροών. Με τη λειτουργία και του αεροδρομίου Πάφου αναμένεται να επανέλθει η γεωγραφική κάλυψη σε επίπεδο πτήσεων, ωστόσο θα είναι ακόμα σε χαμηλότερη συχνότητα. Σήμερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στη δεύτερη άτυπη τηλεδιάσκεψη για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την οποία δρομολόγησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas. Θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ελλάδας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Σλοβενίας, Βουλγαρίας και Ολλανδίας.