Nάρκοτεστ: 11 οδηγοί θετικοί μέσα σε μία εβδομάδα


Ισχυρή ανησυχία στους αρμόδιους προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Αν και από το 2018 εφαρμόζεται στην Κύπρο η νομοθεσία που επιτρέπει τη διενέργεια νάρκοτεστ σε οδηγούς, εντούτοις τα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πολίτης" από την πρώτη ημέρα του χρόνου μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί κατά τους ελέγχους να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών 42 πρόσωπα.

Το 2019 κατά τη διάρκεια των τροχονομικών ελέγχων η Αστυνομία εντόπισε 545 περιπτώσεις θετικών περιστατικών. Από την 1/1/2020 μέχρι και τις 31/12/2020 έχουν διενεργηθεί παγκύπρια από την Αστυνομία 1012 έλεγχοι (με αποτέλεσμα αρνητικό ή θετικό). Παράλληλα, έγιναν συνολικά 744 καταγγελίες (718 θετικά δείγματα στάλθηκαν στο Κρατικό Χημείο και 26 οδηγοί αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εξέταση).

42 από την αρχή του 2021

Με τους ίδιους ανησυχητικούς ρυθμούς μπήκε και το 2021 αφού από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν προκύψει πάνω από 40 υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα η Τροχαία εντόπισε έντεκα άτομα να βρίσκονται στο τιμόνι και κατά τη διάρκεια ελέγχου βρέθηκαν θετικοί στο νάρκοτεστ, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Οι 11 οδηγοί εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων στο διάστημα από 3 Φεβρουαρίου μέχρι 11 Φεβρουαρίου. Το διάστημα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021, άλλοι έντεκα οδηγοί οχημάτων, ηλικίας από 20 μέχρι και 53 ετών, εντοπίστηκαν θετικοί σε προκαταρκτικό έλεγχο οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Από τις 13 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν οκτώ οδηγοί υπό την επήρεια ναρκωτικών, μετά από ελέγχους που έγιναν από την Αστυνομία.

Tην εβδομάδα από 6 έως 13 Ιανουαρίου σε παγκύπριους τροχονομικούς ελέγχους εντοπίστηκαν 5 οδηγοί (τρεις αυτοκινήτων και δύο μοτοσυκλέτας), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο νάρκοτεστ με θετική ένδειξη. Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 εντοπίστηκαν άλλοι επτά οδηγοί να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου και το Γενικό Χημείο του Κράτους υποχρεώθηκαν, εντός του 2020, να αυξήσουν τους ελέγχους τους, με την Αστυνομία να προχωρεί στη δημιουργία ειδικά εκπαιδευμένης υποομάδας με πολυετή πείρα στις ναρκωτικές ουσίες, εντός του Τμήματος Τροχαίας και το Χημείο του Κράτους να προχωρεί στην αγορά νέου εξοπλισμού.

Ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές το γεγονός ότι πολλές φορές από τις εξετάσεις τις οποίες διενεργεί το Γενικό Χημείο του κράτους, προκύπτει πως πολλοί οδηγοί δεν αρκούνται στη χρήση μόνο μιας ουσίας αλλά ανιχνεύονται στον οργανισμό των πλείστων οδηγών που εντοπίζονται θετικοί σε νάρκοτεστ, δύο έως και τρεις ναρκωτικές ουσίες.

Στοχευμένοι έλεγχοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκη Γεωργίου, πλέον οι έλεγχοι για νάρκοτεστ γίνονται στοχευμένα. Όπως εξήγησε, όλα τα μέλη που υπηρετούν στην Τροχαία έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αντιλαμβάνονται εάν κάποιο άτομο είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ούτως ώστε να διενεργούν τεστ με αποτελεσματικότητα. «Θέλουμε από τους 20 ελέγχους να έχουμε 18 θετικούς», δήλωσε. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως πλέον στην Τροχαία Αρχηγείου έχει δημιουργηθεί υποομάδα, η οποία αποτελείται από μέλη της δύναμης με πολυετή πείρα σε υποθέσεις ναρκωτικών εξηγώντας πως τα άτομα αυτά είναι εκπαιδευμένα και έχουν υπηρετήσει προηγουμένως σε κλιμάκια της Αστυνομίας για καταπολέμηση των ναρκωτικών. Στόχος, είπε, είναι να ενισχυθεί η ομάδα ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να αυξηθούν και οι έλεγχοι αλλά και οι καταγγελίες. Πλέον, πρόσθεσε, όλα τα μέλη της Τροχαίας έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να γίνονται οι έλεγχοι στοχευμένα σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου και κόστους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο προκαταρκτικός έλεγχος νάρκοτεστ κοστίζει 14 ευρώ και ο τελικός έλεγχος άλλα 10 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως οι αριθμοί είναι πολύ ανησυχητικοί και αυτός είναι και ο λόγος που η Αστυνομία εντατικοποιεί τους ελέγχους στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα πως ουσίες όπως τα ναρκωτικά και η αλκοόλη αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση και στη μείωση της απόδοσης και των ικανοτήτων του οδηγού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίας σύγκρουσης.

Δύσκολη η ανίχνευση των συνθετικών ναρκωτικών

Σε αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού προχώρησε το Γενικό Χημείο του κράτους με στόχο να αυξηθεί ο όγκος των εξετάσεων που πραγματοποιούνται, ενώ την ίδια ώρα προβληματίζει η ανίχνευση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

Από το 2010 μέχρι και το 2019 στο Γενικό Χημείο του κράτους στάλθηκαν 1.038 ναρκοτέστ μετά από ατυχήματα. Τα αποτελέσματα είχαν δείξει πως 15,5% των οδηγών που εμπλέκονταν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Η σοβαρότητα ωστόσο του προβλήματος, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γενικού Χημείου του κράτους δρα Στέλιο Γιαννόπουλο, φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα του 2020. Όπως εξήγησε, το 2020 στάλθηκαν για εξετάσεις στο Γενικό Χημείο 66 δείγματα και από αυτά τα 25 ήταν θετικά σε ναρκωτικές ουσίες. Το 2020, ανέφερε, το Γενικό Χημείο παρέλαβε νέο εξοπλισμό και προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να υπερδιπλασιαστούν οι εξετάσεις.

Από το 2018 τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν πως το 50% των οδηγών είναι υπό την επήρεια κάνναβης, ενώ στο 20% εντοπίζεται συνδυασμός δύο ναρκωτικών, κάνναβης και κοκαΐνης. Περίπου το 7% εντοπίζεται με κάνναβη και αμφεταμίνες και το 6% περίπου εντοπίζεται με συνδυασμό τριών ουσιών και 1% περίπου εντοπίζεται με ηρωίνη. Ο διευθυντής του Γενικού Χημείου σημείωσε επίσης πως σε ένα ποσοστό 0,5% εντοπίζεται χρήση νέων συνθετικών ναρκωτικών, η ανίχνευση των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού αποτελούνται από νέες χημικές φόρμουλες οι οποίες δεν εντοπίζονται με την κλασική μέθοδο.

.

Ρεπορτάζ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ / "Πολίτης"