Μόνο ένα άτομο «κόλλησε» εν ώρα πτήσης


Η Κύπρος αποτελεί το πιο αξιόπιστο case study σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετάδοση ή όχι του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια ταξιδιών με αεροπλάνο. Η Κύπρος, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στον «Πολίτη», είναι η μόνη χώρα που έχει επαναπατρίσει χιλιάδες υπηκόους της από το εξωτερικό, με τη μόνη διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες ότι έχει κάνει σε όλους τεστ κορωνοϊού μετά την επιστροφή τους.

Τα στοιχεία αυτά της Κύπρου έχουν προσφάτως σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Από τις 10.666 εξετάσεις που έγιναν σε άτομα που έχουν επαναπατριστεί εξάγονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, με κύριο ότι η μετάδοση του ιού στο αεροπλάνο, δεδομένου ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, είναι απειροελάχιστη. Στην Κύπρο, μόνο ένα περιστατικό έχει συνδεθεί με ενδεχόμενη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε ένα τεράστιο δείγμα από εξετάσεις σε επαναπατρισθέντες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στον «Π». Τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε, στάλθηκαν στο ECDC και, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα «κολλά» κανείς τον ιό στο αεροπλάνο. Τόνισε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι η τήρηση όλων των μέτρων, ιδιαίτερα της μάσκας που είναι, έτσι και αλλιώς, υποχρεωτική.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Κύπρος λειτουργούσε στη βάση πρωτοκόλλου σε σχέση με τους επαναπατρισθέντες, τονίζοντας ενδεικτικά ότι οδηγούνταν σε καραντίνα (14 μέρες), υποβάλλονταν σε εξέταση κατά την άφιξή τους και λάμβαναν όλες τις απαραίτητες οδηγίες για το πού να αποταθούν εάν και εφόσον παρουσίαζαν συμπτωματολογία σχετική με τον νέο κορωνοϊό. Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προχωρούσε σε ιχνηλάτηση των στενών επαφών των θετικών περιστατικών κατά την πτήση.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων, από τα 994 κρούσματα COVID-19 που βρέθηκαν στην Κύπρο (από την αρχή της πανδημίας έως τις 28/6), τα 204 αφορούσαν ταξίδια. Τα δεδομένα, όπως έχουν σταλεί στο ECDC, αφορούν τρεις περιόδους: H πρώτη περίοδος είναι πριν το lockdown, η δεύτερη εστιάζει μόνο στις πτήσεις επαναπατρισμού και η τρίτη μετά την επαναλειτουργία των αεροδρομίων.

Αναλυτικότερα:

– Περίοδος 1 (πριν από τις 16 Μαρτίου): Εντοπίστηκαν 24 κρούσματα του νέου ιού με ιστορικό ταξιδιού ως εξής: 1 στο Βέλγιο, 1 στη Βουλγαρία, 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8 στην Ελλάδα και 4 στην Ιταλία.

– Περίοδος 2: Αφορά τις ημερομηνίες από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 8 Ιουνίου και επικεντρώνεται στις πτήσεις επαναπατρισμού κατά τις οποίες εντοπίστηκαν 160 θετικά κρούσματα:

- Aνδόρα 1, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 1, Αυστραλία 1, Βέλγιο 1, Βουλγαρία 2, Ελβετία 3, Χιλή 1, Γερμανία 4, Ισπανία 6, Γαλλία 1, Ηνωμένο Βασίλειο 87, Ελλάδα 27, Κροατία 1, Ουγγαρία 3, Ιρλανδία 1, Ιταλία 3, Ιορδανία 1, Λιθουανία 1, Λουξεμβούργο 2, Μεξικό 1, Ολλανδία 2, Πολωνία 3, Πορτογαλία 1, Ρουμανία 1, Ρωσία 1, Σουηδία 1,Ουκρανία 1, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 2.

– Περίοδος 3 (από τις 9 Μαρτίου έως τις 28 Ιουνίου). Εντοπίστηκαν 20 θετικά περιστατικά με ιστορικό ταξιδιού. Ένα περιστατικό είχε ταξιδέψει στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, 3 στη Βουλγαρία, 1 στην Ελβετία, 1 στην Αίγυπτο, 1 στη Γαλλία, 7 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στην Ελλάδα, 2 στην Ουγγαρία, 1 στις Φιλιππίνες και 1 στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Υγείας προς το ECDC, οι επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού εξετάστηκαν κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν 10.666 μοριακές αναλύσεις και 47 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Τα υπόλοιπα 113 κρούσματα αφορούσαν άτομα με ιστορικό ταξιδιού πριν από τις 17 Μαρτίου.

Επαναλαμβανόμενα τεστ

Στη βάση του πρωτοκόλλου, όλες οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις πτήσεις τους εντοπίστηκαν και ενημερώθηκαν για την υποχρέωσή τους να τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Σημειώνεται ότι κατά την άφιξή τους στην Κύπρο είχαν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, το οποίο επανέλαβαν τρεις περίπου μέρες μετά. Στα άτομα αυτά δόθηκαν επίσης οδηγίες να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό ή με το τηλεφωνικό κέντρο COVID-19 εάν εμφάνιζαν συμπτώματα όμοια με αυτά του κορωνοϊού. Παρακολουθούνταν, στο μεταξύ, μέσω τηλεφώνου για να διασφαλιστεί ότι ακολουθούν τις οδηγίες και ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία.

Μόνο ένας επιβάτης ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια πτήσης. Πρόκειται για άτομο που ταξίδεψε από την Αγγλία στις 8 Ιουνίου και ήταν αρνητικό όταν εξετάστηκε κατά την άφιξή του. Ωστόσο, επειδή ήταν στενή επαφή (θέση 11D) ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος στην πτήση (θέση 10F), επανεξετάστηκε στις 12 Ιουνίου (4 ημέρες μετά την πρώτη εξέταση) και βρέθηκε θετικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο επιβάτες δεν ανέφεραν συμπτώματα κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο ανέφεραν σχετικά συμπτώματα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανόν στη μοριακή ανάλυση να φάνηκε πως είχαν περάσει μια λοίμωξη και οι δύο ή ένας από τους δύο. Το γεγονός ότι ο επιβάτης είχε αρνητικό αποτέλεσμα όταν ελέγχθηκε για πρώτη φορά θα μπορούσε να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες.

Κατά την τρίτη περίοδο, 4.680 επιβάτες είχαν εξεταστεί κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Από τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό συνεπιβάτες τους που ήταν στενές επαφές τους.


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ