Με αλλαγές ο οδικός χάρτης των χαλαρώσεων, κλείδωσαν ημερομηνίες και επισπεύσεις


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας και της διυπουργικής επιτροπής, στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής της τρίτης και τέταρτης φάσης χαλαρώσεων.
 

Σύμφωνα με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρο Καραγιάννη, έγινε συζήτηση για τις διάφορες δραστηριότητες ή τα επαγγέλματα που θα επαναλειτουργήσουν, αποφάσεις οι οποίες θα επικυρωθούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε να έχει μια σαφή επιδημιολογική εικόνα, ενώ εξέφρασε κάποιους ενδοιασμούς όσο αφορά την αύξηση των κρουσμάτων σε αραβικές χώρες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της διυπουργικής τέθηκε το ζήτημα επίσπευσης κάποιων χαλαρώσεων, κάτι που αναμένεται τελικά να συμβεί. Μεταξύ άλλων κλείδωσε το άνοιγμα των γυμναστηρίων, εντός Ιουνίου υπό προϋποθέσεις.

 

Κλειδωμένο πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των νηπιαγωγείων στις εννέα Ιουνίου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Παιδείας μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «έχουμε το ‘πράσινο φως’ για μια σειρά από δραστηριότητες σχετικά και με σχολεία, όπως είναι η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία, και με δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, οι κατασκηνώσεις, τα θερινά σχολεία».

 

«Τα ειδικά σχολεία, που ήταν και ένα αίτημα, μια μέριμνα του Υπουργείου μας να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα και πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες όλες τις προετοιμασίες. Οι υπόλοιπες αποφάσεις με ημερομηνίες, θα ανακοινωθούν αύριο».

 

Ερωτηθείς αν τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν όπως και τα άλλα σχολεία με τις εναλλάξ εβδομάδες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα λειτουργήσουν με υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ετοιμαστεί. Και για τα ειδικά σχολεία έχουμε το ειδικό πρωτόκολλο. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο».

 

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μερικά περιστατικά τα οποία στη συνολική επιδημιολογική εικόνα, δεν εμπνέουν καμιά απολύτως ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, διατηρείται, ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις για δραστηριότητες που ενδεχομένως να ανοίξουν νωρίτερα.

 

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα για ολοήμερα σχολεία, κατασκηνώσεις, παιδότοπους και άλλες δραστηριότητες που αφορούν εξωτερικούς χώρους, με το κάθε μέλος της επιτροπής να καταθέτει την εισηγήσεις του και να δέχεται ερωτήσεις από τους υπουργούς.

 

«Αποφασιστήκαν αρκετά πράγματα, κυρίως μπήκαν οι ημερομηνίες που θα επικυρωθούν από το Υπουργικό. Πρέπει να πω ότι συζητήθηκαν τα πάντα. Ο κάθε ένας εξέφρασε την άποψη του, δεχθήκαμε κάποιες ερωτήσεις από τους υπουργούς και λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις. Έγινε συζήτηση και για πράγματα που δεν είχαν ανακοινωθεί όταν ανακοινώθηκαν οι τέσσερις φάσεις», είπε ο Δρ. Καραγιάννης.

 

Όσο αφορά την τέταρτη φάση χαλαρώσεων, μέχρι στιγμή δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις, τόσο προς τη μορφή των χαλαρώσεων όσο και των ημερομηνιών εφαρμογής της.

 

Στο μεταξύ αναφορικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και έβλεπαν ρήξη μεταξύ των μελών της επιδημιολογικής ομάδας και του υπουργού Υγείας, ο Πέτρος Καραγιάννης διέψευσε κάτι τέτοιο. «Εάν το κείμενο που μας ζήτησε να εκφέρουμε γνώμη ο Υπουργός και ζητούσε επεξηγήσεις αποτελεί ρήξη, τότε τι μπορεί να πει κανείς. Τέτοιο πράγμα δεν υπήρξε. Είδα το δημοσίευμα ότι εστάλη σε εμάς κάποιο έγγραφο με παράπονο αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου».

 

«Ο υπουργός έχει καλύτερη αντίληψη επειδή συνεννοείται και με τους άλλους υπουργούς της Ε.Ε. όμως αυτό δεν αποτελεί διαφωνία», επεσήμανε ο Δρ. Καραγιάννης.