Μάριος Πελεκάνος: Τέλος τα δωρεάν rapid test από την Κυριακή – Αυτά τα μέτρα μελετά το Υπουργικό σήμερα


Συνεδριάζει σήμερα στις 09:30 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου έγινε ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται ζήτημα ανάκλησης της απόφασης για τερματισμό των δωρεάν Rapid test από 1η Αυγούστου.

Ο Μάριος Πελεκάνος μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 & 97.6 σήμερα, ανάφερε πως μελετάται επίσης το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία να προβαίνουν στη διενέργεια PCR τεστ κάθε 48 ώρες. Να σημειωθεί σχετικά με τα τεστ αντιγόνου ότι θα είναι δωρεάν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και για παιδιά.

Αν και χθες με επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδου ζητούσε να επανεξεταστεί η εν λόγω πρόταση από 1η Αυγούστου όσοι πολίτες είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες με κορωνοϊό θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το τεστ τους, εντούτοις σήμερα ο κ. Πελεκάνος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση πάρθηκε και θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή.

Τα μέτρα που θα μελετήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι:

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένεται να θέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εισήγηση που θα αφορά την υποχρεωτική προσκόμιση του safepass σε περισσότερους χώρους, και συγκεκριμένα σε χώρους με λιγότερο κόσμο, όπως πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επίδειξη του safepass και σε χώρους όπου βρίσκεται μονοψήφιος αριθμός ατόμων, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι στο νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από 1η Αυγούστου θα συμπεριληφθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, mini market κ.λπ. Πρόκειται για μία εκ των εισηγήσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία, εκτός απροόπτου, θα υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση το διάταγμα το οποίο βρίσκεται τώρα σε ισχύ, η προσκόμιση safepass είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Επιπλέον, υπάρχει εισήγηση οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία να προβαίνουν στη διενέργεια PCR τεστ κάθε 48 ώρες. Η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά που εντοπίζονται σε κλειστές δομές και ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας, με τα στοιχεία από την ομάδα ιχνηλάτησης να προδίδουν ότι η μετάδοση αρχίζει από εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι κολλούν ακόμη και ένοικους που έχουν εμβολιαστεί.