Κύπρος: Το τελευταίο αντίο στα μαχητικά Tornado


Το τέλος μιας εποχής σηματοδοτήθηκε χθες, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ. Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια υπηρεσίας, τα μαχητικά Tornado επιστρέφουν «σπίτι», αφού εκτέλεσαν δεκάδες επιχειρήσεις σε στόχους των Βρετανών και των συμμάχων τους.

Τα δυο μαχητικά πέταξαν πίσω στην Βρετανία από τις Βάσεις Ακρωτηρίου στη Λεμεσό χθες, όπου και έτυχαν υποδοχής. Οικογένειες και φίλοι των ιπτάμενων υποδέχθηκαν τους πιλότους στη Βάση Marham. Τα Tornado θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των υπηρεσιών τους στα τέλη του Μάρτη και πλέον θα χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σε δηλώσεις του ο Βρετανός ΥΠΑΜ, ανέφερε ότι με «βαριά καρδιά, αλλά με υπερηφάνεια αποχαιρετά η χώρα τα Tornado. Είναι το τέλος μιας εποχής όπου η Βρετανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας». Πλέον, σειρά παίρνουν τα τελευταίας τεχνολογίας F35s και τα Typhoon τα οποία θα κρατήσουν την χώρα ασφαλή, πρόσθεσε ο ΥΠΑΜ.

Τα Tornado επιχείρησαν με επιτυχία όπως αναφέρουν τα Βρετανικά ΜΜΕ σε επιχειρήσεις από το 1990 σε Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη αλλά και Βαλκάνια.