ΚΥΠΡΟΣ: Συγκλονίζει το μυστήριο με τους πέντε ναυαγούς - 'Κλειστά στόματα'

Αναβιώνει το μυστήριο με τους Κύπριους ναυαγούς που συγκλόνισε το νησί στα 1985.

Τότε, ο Νίκος Κυριάκου, Τσιλλάρας, 52 χρονών από το Καραβοστάσι, ο Ανδρέας Στυλιανού, άλλως Λόκατζης από τα Μανδριά, η Κωνσταντίνα Μηλιώτη, ο Πέτρος Χατζηττοουλής, 26 ετών από τη Γιαλούσα και ένας Σριλανκέζος ναύτης χάθηκαν στη θάλασσα.

Την ιστορία φέρνει εκ νέου στο φως η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου («Ο Φιλελεύθερος»), μέσω της θέλησης του Μιχάλη Στυλιανού, γιου του Ανδρέα, που ζει μόνιμα στη Βρετανία και θέλει να μάθει τι έγινε ο πατέρας του.

Η τελευταία φορά που τον είδε ήταν στα επτά του χρόνια, ωστόσο θέλησε να τον γνωρίσει, όντας σκηνοθέτης, μέσω της κινηματογραφικής διάστασης. Δυστυχώς, βρήκε κλειστές πόρτες.

Το κυπριακής ιδιοκτησίας πλοίο «Λίνα» είχε αναχωρήσει από τη Λεμεσό στις 10 Φεβρουαρίου με δηλωμένο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και δηλωμένο φορτίο μπετονίτη.

Βρέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μισοβυθισμένο, ανοικτά του Ισραήλ και φορτωμένο βιντεοκασέτες και ουίσκι, όπως είχαν γράψει οι εφημερίδες.

Στη θαλάσσια περιοχή, βρέθηκαν και πέντε Ινδοί μέλη του πληρώματος, οι οποίοι έπλεαν πάνω σε λαστιχένια βάρκα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ξέσπασε θαλασσοταραχή και ο καπετάνιος Νίκος Κυριάκου, πάλευε για 16 ώρες με τα κύματα πριν επιβιβαστεί σε άλλη βάρκα με τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

Η βάρκα τους βρέθηκε άδεια μετά από μέρες, άθικτη και με τρόφιμα.

Ποτέ δεν βρέθηκε ίχνος των πέντε επιβατών της.

Τις έρευνες ανέλαβαν οι ισραηλινές Αρχές, ενώ ελάχιστα έβλεπαν τότε τα φώτα της δημοσιότητας, εξαιτίας μάλλον και της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Μυστήριο παραμένει δε το γιατί δεν κατέθεσαν οι επιζώντες ή γιατί δεν έγινε γνωστό αν και πότε ανελκύθηκε το βυθισμένο πλοίο ή ποια στοιχεία βρέθηκαν.

Τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι η αδελφή της αγνοούμενης Κωνσταντίνας Μηλιώτη, δολοφονήθηκε εκείνη τη δεκαετία και βρέθηκε νεκρή σε σταθμό βενζίνης στη Λευκωσία.

Ο Μιχάλης Στυλιανού, 33 χρόνια μετά, συναντά κλειστά στόματα και ζητά να επικοινωνήσει μαζί του οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι.