Κύπρος: Ποινική δίωξη για κλοπή χαρτιών υγείας αξίας... 4,59 ευρώ


Την ώρα που σε πολλές περιπτώσεις τα σκάνδαλα για την οικονομία, υποθέσεις διαφθοράς και περιπτώσεις με εμπλοκή αξιωματούχων έμειναν ατιμώρητα, οι Αρχές και η Νομική Υπηρεσία αποφάσισαν να καταχωρήσουν ποινική υπόθεση σε βάρος δημόσιου λειτουργού, που έκλεψε χαρτιά υγείας και ρολού χαρτιού χεριών αξίας 4,59 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Αιχμές», η οποία παρουσίασε το κατηγορητήριο της υπόθεσης, αναφέρει ότι τα… κλοπιμαία ήταν περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην κατηγορούμενη θα προσάπτονταν τέσσερις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορούσε κλοπή από δημόσιο λειτουργό, καθότι σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, η κατηγορούμενη την 25η Αυγούστου 2021, στη Λευκωσία, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, δηλαδή ωρομίσθια, έκλεψε περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο αδίκημα, αφορούσε κλοπή, αφού όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, η κατηγορούμενη κατά το χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία, έκλεψε από δημόσιο γραφείο, δύο τεμάχια ρολού χαρτιού χεριών και δεκατρία τεμάχια ρολού χαρτιού υγείας, αξίας 4,59 ευρώ, περιουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τρίτη κατηγορία αφορά κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο λειτουργό. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, η κατηγορούμενη, κατά το χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία, ενώ ήταν δημόσια λειτουργός, δηλαδή, ωρομίσθια, κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντά τους, διενήργησαν αυθαίρετη πράξη, η οποία παράβλεψε τα δικαιώματα άλλου, δηλαδή έκλεψε δύο τεμάχια ρολού χαρτιού χεριών και δεκατρία τεμάχια ρολού χαρτιού υγείας, αξίας 4,59 ευρώ, περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τελευταίο αδίκημα, αφορά δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης, από δημόσιο λειτουργό. Η κατηγορούμενη, κατά το χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία, ενώ ήταν δημόσια λειτουργός, δηλαδή, ωρομίσθια, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του λειτουργήματός του, διενεργεί δόλο ή κατάχρηση εμπιστοσύνης που επηρεάζεται το κοινό, δηλαδή, έκλεψε δύο τεμάχια ρολού χαρτιού χεριών και δεκατρία τεμάχια ρολού χαρτιού υγείας, αξίας 4,59 ευρώ, περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέστειλε την ποινική δίωξη ο Γενικός Εισαγγελέας

Για την υπόθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ενημερώθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, Σωτήρη Παρούτη και αποφάσισε να αναστείλει την ποινική δίωξη της δημόσιας λειτουργού.

Σύμφωνα με την απάντηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προς τον δημοσιογράφο, «σε πληροφορώ ότι μετά την ενημέρωσε από εσένα, έλαβα γνώση για τα γεγονότα της υπόθεσης. Μελέτησα και τον αστυνομικό φάκελο και έδωσα οδηγίες για αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον της κατηγορούμενης».

Στην απαντητική του επιστολή, ο Σάββας Αγγελίδης, σημειώνει πως «επανέλαβα τις οδηγίες προς τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, ότι θα πρέπει τέτοιας φύσεως γεγονότα να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανεξαρτήτως της διάπραξης ή όχι αδικημάτων».

Καταλήγοντας, ευχαριστεί για την ευκαιρία που τους δόθηκε να λάβουν γνώση των δεδομένων. «Μέλημά μας είναι πάντα να αξιολογούμε από τη μια τα γεγονότα και τις νομικές αρχές και από την άλλη τις πραγματικές περιστάσεις εκάστου κατηγορουμένου. Το δημόσιο συμφέρον απαιτούσε εξ υπαρχής να μην καταχωρηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση».