Κύπρος: Ο Γολγοθάς μιας μάνας που βρίσκεται στο έλεος του Θεού


Η παροχή νερού διακόπηκε εδώ και δύο εβδομάδες και τώρα διακόπηκε και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. «Ελάτε να τα δείτε», λέει γείτονας στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, ο οποίος προσθέτει πως δεν υπάρχει καν φαγητό. Ήρθα εδώ απλώς για να τους φέρω ένα ψωμί, εξηγεί.


Ρεπορτάζ: Βάσος Βασιλείου / Φιλελεύθερος 


Μα είναι δυνατόν; Κι όμως είναι. Πήγαμε επιτόπου, στον συνοικισμό Αγίου Μάμα στη Λακατάμια. Ανοίγει η πόρτα και ο τοίχος είναι γεμάτος εσταυρωμένους και παναγίες. Γιατί τόσες πολλές εικόνες; Η εξήγηση δίνεται αργότερα στη διάρκεια της συζήτησης. Ένα παιδί 20 ετών πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Η μάνα, η κυρία Ειρήνη, το φορτώνεται για να το ανεβάσει στο λεωφορείο και να το κατεβάσει όταν τον μεταφέρει δύο φορές τη βδομάδα σε ιδιωτική πισίνα με την ελπίδα ότι οι ασκήσεις που του κάνουν θα τον βοηθήσουν, αν και η μάνα δεν περιμένει πολλά πράγματα, παρόλον ότι σημειώθηκε μικρή βελτίωση. Πώς το έπαθε; Πτώση από τις σκάλες ενώ τον κρατούσε πάνω της όταν ήταν μικρός. Δεν κινείται, δεν μιλά καλά, δεν σηκώνεται. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλές εικόνες στον τοίχο και απαντά πως στηρίζει σε αυτές τις ελπίδες της να περπατήσει το παιδί. 

Χωρίς νερό πώς περνάτε; Φέρνουμε λίγο από τους γείτονες και το μωρό (αναφέρεται στον 20χρονο γιο της) το παίρνω στη γειτονιά για μπάνιο. Γιατί σας έκοψαν το νερό; Δεν το πλήρωνα, δεν έχω χρήματα και μαζεύτηκαν πάνω από €2.500 ευρώ. Εδώ και δύο χρόνια δεν το πλήρωσα. Κυρία Ειρήνη, κάποτε θα το «έκοβαν». Το ξέρω αλλά δεν μπορούσα να πληρώσω. Μέχρι να πάρω τα χρήματα φεύγουν, δεν αντέχουν ούτε μία ώρα. Εξηγεί ότι στο σπίτι μένει αυτή με τα δύο αγόρια της. Η κόρη της βγήκε έξω με μια φίλη της ψάχνοντας δουλειά σε πρατήρια πετρελαιοειδών αφού αλλού που δοκίμασε δεν την προσέλαβαν.

Και ο λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο ήρθε; Περίπου €1.000. Δεν μπορούσα να το πληρώσω και το έκοψαν, δεν αντέχω άλλο. Κάποια άλλα επιδόματα και συγκεκριμένα €300 δεν τα βλέπω καν μπροστά μου, λέει, προσθέτοντας πως διοχετεύονται σε χρέος περίπου €7.000 που προέκυψε όταν υπέγραψε ως εγγυήτρια σε δάνεια. Υπέγραφα χωρίς να ξέρω τι ακριβώς υπέγραφα, λέει και προσθέτει, ότι πριν 15 μέρες της κτύπησαν την πόρτα αστυνομικοί με σκοπό να τη συλλάβουν αλλά όταν είδαν το παιδί στο καροτσάκι, δεν τη συνέλαβαν. Προσθέτει, πως πλέον δεν την ενδιαφέρει αν οδηγηθεί στη φυλακή, αφού έτσι κι αλλιώς και στο σπίτι που μένει είναι φυλακισμένη.

Τι εννοεί πως δεν την ενδιαφέρει; Η γειτόνισσα που έρχεται και τη βοηθά, λέει πως το προηγούμενο βράδυ ήπιε δέκα χάπια μαζεμένα με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή της. Τη μετέφερε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Την προβληματίζει επίσης το πού θα στεγαστεί στη συνέχεια αφού το συμβόλαιο λήγει σε έξι μήνες. Όταν τη ρωτάμε, αναφέρει πως παρόλον ότι εγκρίθηκε ως πρόσφυγας για στεγαστική βοήθεια δεν βοηθήθηκε επειδή περιμένει να αδειάσει σπίτι σε συνοικισμό. Εξηγεί ότι δεν θέλει την οικονομική βοήθεια που παραχωρεί το κράτος, διότι δεν θα μπορεί να πληρώνει τη δόση. Δεν ξέρω ποιοι άλλοι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς, λέει. 

Μας δείχνει ένα έγγραφο με βάση το οποίο σέρνεται στο δικαστήριο επειδή δεν πλήρωσε τον λογαριασμό σκυβάλων ύψους €200. Δεν έχουμε καν ρούχα να αλλάξουμε και άλλα παπούτσια να φορέσουμε, λέει. Δεν έχει παράπονο από τις υπηρεσίες του κράτους. Απλώς με τα χρήματα που παίρνει δεν μπορεί να ζήσει αυτή και τα παιδιά της. Ντρέπομαι που τα λέω αλλά χρωστώ €500 στον μπακάλη και δεν τον πλήρωσα επειδή δεν μπορώ, λέει. Παρατηρούμε πως η τηλεόραση είναι μεγάλη για μια τόσο φτωχή οικογένεια. Ανήκει στον ιδιοκτήτη και αυτή και τα έπιπλα, λέει.

Έστειλε τρεις επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας βοήθεια. «Πήγα και έξω από το Προεδρικό για να μου δώσουν σπίτι αλλά τίποτε». Λέει ότι δεν πήρε απάντηση. «Στην κατάσταση που είμαστε, δεχόμαστε βοήθεια από οποιονδήποτε», καταλήγει. 

Όποιοι επιθυμούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κυρία Ειρήνη, ο αριθμός του τηλεφώνου της είναι 96287883. 

.

Πηγή:philenews.com