Κύπρος: Καλά στην υγεία τους οι 45 ασθενείς, σε σοβαρότερη κατάσταση ο 65χρονος


Καλή είναι η κατάσταση της υγείας σχεδόν όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ωστόσο η κατάστασή τους παρακολουθείται συνεχώς. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, από τα 46 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, οι επτά νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Επίσης άλλα δύο πρόσωπα, που νοσηλεύονταν μέχρι χθες στο ίδιο νοσοκομείο, έλαβαν εξιτήριο, ωστόσο μεταφέρθηκαν σε χώρο απομόνωσης στις Πλάτρες, όπου θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, θα παρακολουθούνται από επαγγελματίες υγείας, ώστε να διαφανεί κατά πόσον ξεπέρασαν πλήρως τον ιό.

Σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους βρίσκονται εξάλλου άλλα 36 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και οι επαγγελματίες υγείας, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αφότου ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στις οικίες τους, είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές, ενώ μέχρι στιγμής όλοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Το μοναδικό κρούσμα κορωνοϊού, που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, είναι ο 65χρονος που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό κατά την επίσκεψη που δέχθηκε από συγγενείς του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω νοσηλευόταν στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Η λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 25χρονος Ε/κ στη Λεμεσό. Ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2/2020.Επιβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.

- 64χρονος Ε/κ, Καρδιοχειρουργός. Ήρθε από την Αγγλία στις 3/3/20.Επβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.

 - Δύο Ελληνοκύπριοι 64 και 78 χρόνων. Έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10/3/20 και επιβεβαιώθηκαν στις 11/3/20. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου (σ.σ. δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους)

- 51χρονος οδηγός ταξί από την Πάφο. Δεν ταξίδεψε, άγνωστο το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και νοσηλεύεται Νοσοκομείο Αμμοχώστου

- 39χρονη από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένεια της. Ήρθε από την Αθήνα 3/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.

- Νεαρός Ε/κ από τη Λευκωσία. Ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/20. Τέθηκε σε αυτοπεριορισμό

- Μεσήλικας που έφτασε από τη Γερμανία. Ήρθε στις 9/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό

- Ελλαδίτης που έφθασε από την Ιταλία στις 10/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου

- Ελλαδίτης που ήρθε από την Ελλάδα στις 4/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό

- Αδελφή του Ελλαδίτη που έφθασε από την Ιταλία. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό

- Άνδρας, συγγενής του ταξιτζή. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό

- Δύο Ε/κ που έφθασαν από την Αθήνα στις 4/3/20. Επιβεβαιώθηκαν στις 13/3/20 και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό

- Επτά άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για οικογένεια, η οποία ήρθε σε επαφή με Ελλαδίτη, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Η οικογένεια, ήρθε επίσης σε επαφή με την αδελφή του Ελλαδίτη, που επιβεβαιώθηκε στις 13/3/2020 Πρόκειται για την οικογένεια από την Ελλάδα, που διαμένει Λάρνακα. 

- Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

- Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.

- 70χρονος  που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από οικείους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω ήταν στο παθολογικό. Νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Λεμεσού.

- Δύο άτομα που επέστρεψαν από την Ιταλία, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.

- Τρία άτομα που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.

- Δύο στρατιώτες των Βρετανικών Βάσεων στο Ακτωτήρι. Επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 13 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Πάφου και μπήκαν σε αυτοπεριορισμό και εξετάστηκαν για Κωρονοιό.

- Δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με ζευγάρι που έφτασε από την Αθήνα

- Έντεκα άτομα, εκ των οποίων οι δέκα επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ένας ασθενής, που είχαν επαφή με τον 70χρονο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

- Ένα άτομο που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσίασε συμπτώματα

- Ένα άτομο που επέστρεψε από την Ελλάδα και παρουσίασε συμπτώματα.

Ιχνηλατούνται συνεχώς επαφές

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τις εξετάσεις εκατοντάδων δειγμάτων που λαμβάνονται καθημερινά, είτε από ύποπτα κρούσματα, είτε από ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατότερο ο ιός.

Παράλληλα, οι γραμμές 1420 και 1450 που είναι στη διάθεση του κοινού για να επικοινωνεί με τους επαγγελματίες υγείας, σε περίπτωση που αισθάνεται ότι έχει συμπτώματα, συνεχίζει δέχεται καθημερινά εκατοντάδες κλήσεις.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy