Κύπρος: «Έχουμε ένα δολοφόνο, ηδονιστή. Απολάμβανε την αγωνία θανάτου του θύματος»



Πολλά είναι ακόμη τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σε σχέση με την δράση του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος μπορεί να επιμένει ότι τα θύματα του σταματάνε στα επτά, ωστόσο δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλα μυστικά.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΑ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ REPORTER.COM.CY



Το μεγαλύτερο γρίφο που καλούνται να απαντήσουν οι ανακριτές της υπόθεσης με την βοήθεια των εμπειρογνωμόνων που έφθασαν στην Κύπρο, είναι το κίνητρο που πυροδότησε την εγκληματική δράση του 35χρονου, καθώς, και αν τελικά το πρώτο του έγκλημα ήταν το διπλό φονικό το 2016, με θύματα μητέρα και κόρη.


Μιλώντας στον REPORTER ο έμπειρος ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, αναφέρει ότι ο ίδιος θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο, με βάση το προφίλ των θυμάτων και τα κίνητρα, ο πρώτος φόνος του 35χρονου να ήταν η μητέρα και το παιδί της. Και αυτό γιατί το παιδί δεν ήταν προφίλ των θυμάτων του και πρέπει να ήταν κάποιος που το έκανε πολλές φορές για να έχει το ψυχικό σθένος και κυρίως όταν είναι και πατέρας».


Συγκεκριμένος τρόπος θανάτωσης

 

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης, πρόκειται για μια υπόθεση που χρήζει αρκετής διερεύνησης, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε την διάπραξη επτά δολοφονιών, ενώ επισήμανε ότι είναι άγνωστη η έκταση, η αρχή και το τέλος  της δράσης του.

 

«Διάλεγε συγκεκριμένο προφίλ θυμάτων και συγκεκριμένο τρόπο θανάτωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο κάδρο του προφίλ των θυμάτων του, για να ικανοποιεί το πάθος του να αφαιρεί ζωή, δεν ήταν τα παιδιά, είναι εξαιρετικά απίθανο η πρώτη του δολοφονία να ήταν η μητέρα και το ανήλικο παιδί της. Ήταν παράπλευρη απώλεια».

 

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του ότι η εξάχρονη που πέταξε στη λίμνη του Ξυλιάτου πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων, ο κ. Πολυχρόνης δεν διαφώνησε με την ερμηνεία εγκληματολόγων, ότι πιθανόν να «επηρεάστηκε» από την αιτία θανάτου ανήλικου στην Λάρνακα.

 

«Ούτως ή αλλιώς όταν κάποιος έχει εμετό, για να τον καταπιεί πρέπει να είναι σε μια στάση που δεν μπορεί να τον στρέψει και έχει σημασία και ο λόγος που έκανε ένα τόσο μεγάλο εμετό. Το μωρό στη Λάρνακα, επειδή έχω αναλάβει την υπόθεση, ήταν σε στάση προύμυτα και δεύτερο είχε καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης έχασε τις αισθήσεις του».   


«Δολοφόνος ηδονιστής»

 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων του και στο γεγονός ότι μέσα σε δυόμιση μήνες διέπραξε τέσσερις φόνους, ενώ σε τρία χρόνια επτά, όπως επιμένει, ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρει ότι όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι αρχίζουν την δράση τους «αραιά στην αρχή, ενώ στην συνέχεια εντατικοποιούνται».   

 

Όπως υποδεικνύει, πρόκειται για εκ προμελέτης εγκλήματα, όχι μόνο σε βάρος των γυναικών αλλά και των παιδιών, τα οποία προφανώς δολοφονήθηκαν για να εξαφανίσει τα ίχνη του.
 
«Ήθελε να φανεί ότι η μητέρα έφυγε με το παιδί της. Εάν όμως προκύψουν κατά την διερεύνηση και άλλα ανήλικα θύματα, τότε δεν έχουμε μόνο το προφίλ που πιστεύουμε ότι επέλεγε. Τα παιδάκι δεν ήταν σε αυτό το προφίλ και στον τρόπο θανάτωσης που επέλεγε».

 

Επίσης ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε σχέση με το ερώτημα εάν τα παιδιά είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να κακοποιείς δύο άτομα ταυτόχρονα, εκτός και εάν δέσεις το ένα. Δεν αποκλείεται όμως να σκότωνε πρώτα το μωρό και μετά να βίαζε το θύμα μέχρι θανάτου».


«Μπορεί η σεξουαλική επαφή να ήταν με τη θέληση του θύματος, ωστόσο μετά που άρχιζε ο στραγγαλισμός, έπαυε να ήταν με τη θέληση του θύματος και μετατρεπόταν σε βιασμό.  Όταν άρει την συναίνεση της, αρχίζει ο βιασμός.


Έχουμε ένα κατ΄ εξακολούθηση δολοφόνο, ηδονιστή. Απολάμβανε την αγωνία θανάτου του θύματος. Απολάμβανε την αγωνιά θανάτου όσο περισσότερο διάστημα μπορεί, γιατί αυτή είναι η απόλαυση του. Να του έρχεται περισσότερη σεξουαλική διέγερση».


Σε σχέση με το γεγονός ότι ο 35χρονος είχε σχέση για έξι μήνες με το ένα θύμα, ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρει ότι «αυτό δείχνει ότι επέλεγε διάφορες μεθόδους για να προσεγγίσει τα θύματα του και να τον εμπιστευτούν στον βαθμό, ώστε να βρεθούν μαζί του, απομονωμένα σε ένα δωμάτιο, και μάλιστα να τα δύο θύματα να παίρνουν και τα παιδιά τους».  


«Ίσως να επέστρεψε στους τάφους…»

 

Ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρει ότι οι ειδικοί που έφθασαν από το εξωτερικό θα πρέπει να βρουν τους λόγους που τον οδήγησαν να εκδηλώσει και να δημιουργήσει αυτή την διεστραμμένη προσωπικότητα, τονίζοντας ότι εάν βρουν τους λόγους, τότε θα βρουν και την άκρη του νήματος.


Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να πετάξει τα θύματα του σε διαφορετικά σημεία, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρει ότι πολύ πιθανόν να πέρασε από τη λίμνη, όπου έριξε τα τρία καθ’ ομολογία πρώτα του θύματα, και όταν αντιλήφθηκε ότι αποξηράθηκε και βγήκε στην επιφάνεια βαλίτσα, αποφάσισε να αλλάξει τρόπο διαχείρισης των πτωμάτων. «Πολύ πιθανόν να πέρασε, να το είδε και να άλλαξε τρόπο και να επέλεξε κάτι πιο ασφαλή».
 

«Πολύ μεγαλύτερη η δράση του»

 

Στους πλείστους κατά συρροή δολοφόνους, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό, όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρόνης, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούν να συλληφθούν, όμως συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι να τους συλλάβουν.

 

«Επίσης, για όλους τους κατά συρροή δολοφόνους, ανά το παγκόσμια, είναι άγνωστη η έκταση της δράσης τους και οι ανακριτικές Αρχές υποψιάζονται, για όλους, ότι είναι πολύ περισσότερες οι δολοφονίες από αυτές που κατάφεραν να εξιχνιάσουν και να αποδείξου. Και αυτός ακολουθεί την ίδια ίσως τακτική και δεν θα θεωρούσα απίθανο να έψαξε και να μελέτησε και άλλους serial killers.  

 

Κινείται με συγκεκριμένο προφίλ θυμάτων, αλλοδαπές, που όταν καταγγελθεί η εξαφάνιση τους, η Αστυνομία διερευνά μέχρι ένα βαθμό.

Όταν δεν έχει πτώμα, δεν υπάρχει θάνατος».

 

Σε ότι αφορά το ερώτημα ως προς το κατά πόσο διαδραματίζουν ρόλο τα παιδικά βιώματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε ότι «αυτό είναι αναγνωρισμένο».


Όπως είπε, «μπορεί να παίξει ρόλο η εγκατάλειψη από τον ένα γονέα, η ενδοοικογενειακή βία, η αυταρχική μητέρα κτλ», ενώ πρόσθεσε ότι συγκεκριμένη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη και «η εμπειρία του σε στρατιωτική σχολή. Εκεί εκπαιδεύονται για πόλεμο και ο πόλεμος σημαίνει θάνατος. Άρα ήταν εξοικειωμένος με τον θάνατο».