Κύπρος: Έρχεται και νέος «κόκκινος συναγερμός»


Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε προειδοποίηση για ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες και ανακοίνωσε «κόκκινο συναγερμό» που ήταν σε ισχύ την Κυριακή και χθες Δευτέρα.

Σήμερα, ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα παραμείνει στα ψηλά, όμως δεν θα ανέλθει μέχρι τους 44 βαθμούς που καταμετρήθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες και έτσι όπως δηλώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαϊδης, έχει εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση.

Το ίδιο χρώμα, αναμένεται να έχει και αυριανή προειδοποίηση, ενώ την Πέμπτη, που προβλέπεται ότι θα έχουμε και πάλι θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς, η Μετεωρολογική Υπηρεσία –όπως δήλωσε χθες στον «Φ» ο διευθυντής της– δεν θα διστάσει να εκδώσει νέα κόκκινη προειδοποίηση. Τελική απόφαση επί τούτου, θα παρθεί ανάλογα με τις νεότερες προβλέψεις της Υπηρεσίας.

Χθες, πάντως, σε επιφυλακή ήταν πολλές κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να παρέμβουν ώστε οι επιπτώσεις από τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. 

Το Τμήμα Επιθεώρησης εργασίας του υπουργείου Εργασίας, απέστειλε επιθεωρητές του σε εργοτάξια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν όλα τα ενδεικνυόμενα και από το νόμο μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων. 

Εργολάβοι, επικοινώνησαν με το Τμήμα και όπως αναφέρει αρμόδια λειτουργός του, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους σε εργοτάξια αυτές τις μέρες και στέλνουν προσωπικό στα σπίτια του, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων σε αυτά. Σε άλλα εργοτάξια, δόθηκαν οδηγίες για αλλαγή στο πρόγραμμα εργασιών, ώστε να μη διεξαχθούν εργασίες ιδιαίτερα κουραστικές και να περιοριστούν οι εργαζόμενοι σε πιο ελαφρές εργασίες υπό σκιά.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας που επικρατεί στα εργοτάξια είναι ευθύνη των εργοδοτών και όπως επισημαίνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, πολλές φορές καταγράφονται εντελώς διαφορετικές θερμοκρασίες σε διάφορα σημεία των μεγάλων κυρίως εργοταξίων. Για παράδειγμα, σε ένα υπόγειο μπορεί να καταγράφεται θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου και την ίδια στιγμή, στον τρίτο όροφο της ίδιας ανεγειρόμενης οικοδομής, το θερμόμετρο να δείχνει 40 ή και περισσότερους βαθμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μετακινείται το προσωπικό και εκτελεί εργασίες εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι στα επιτρεπτά επίπεδα.

Παρά την προθυμία όμως της πλειοψηφίας των εργολάβων για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν χθες εργολάβοι που παρανόμησαν. Ο αριθμός των παρανομούντων ήταν μονοψήφιος και όλοι τους καταγγέλθηκαν από επιθεωρητές του Τμήματος και αντιμετωπίζουν ποινές επιβολής προστίμου που ανέρχεται μέχρι και τις €80.000 ή και τετραετούς φυλάκισης, ποινές που ωστόσο δεν επιβλήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ με χθεσινές ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργολάβους να εφαρμόσουν τα όσα προνοεί η νομοθεσία για την ασφάλεια του προσωπικού τους, ενώ το Τμήμα Δασών, βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργούν οι ψηλές θερμοκρασίες από τη δική του σκοπιά, κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται τα δάση, ώστε να μην προκληθούν νέες πυρκαγιές.