Κύπρος: 119 ετών με επιδόματα και δικαιώματα



Αδρά πλήρωσε το υπουργείο Εργασίας κάποιους δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνονται υπερπληρωμές ύψους €11,4 εκατ. Στην περίπτωση του επιδόματος τέκνου σε μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καταβάλλεται σε μηνιαία βάση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελευθερία Παϊζάνου/Φιλελεύθερος


Το υπουργείο έχει το δικαίωμα να προβεί στην καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων μετά την παρέλευση του πρώτου τετραμήνου του έτους που αφορά η αίτηση, νοουμένου ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους για παροχή επιδόματος. Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως δίνονταν προκαταβολικές πληρωμές του επιδόματος τέκνου στις πιο πάνω οικογένειες με βάση τα εισοδηματικά στοιχεία του αμέσως προηγούμενου έτους, νοουμένου ότι δεν υπερέβαιναν το όριο του ετήσιου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος, ύψους €39.000, και πριν εξεταστεί η αίτηση, με αποτέλεσμα να προκύψουν υπερπληρωμές.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση:

- Σε 929 περιπτώσεις καταβλήθηκε συνολικό ποσό €617.251 και δεν υπέβαλαν τελικά αίτηση για το 2015
- 881 περιπτώσεις από αυτές δεν υπέβαλαν αίτηση ούτε το 2016. Οι 508 περιπτώσεις λόγω ενηλικίωσης των παιδιών τους και σημαντικό ποσό που προέκυψε ως υπερπληρωμή για το 2015 δεν ήταν δυνατό να παρακρατηθούν από επόμενες πληρωμές του επιδόματος κατά το 2015, 2016 και ενδεχομένως και το 2017 (αφού δεν υπέβαλαν αίτηση ή/και δεν δικαιούνταν επίδομα)

- 134 περιπτώσεις που δεν υπέβαλαν τελικά αίτηση για το 2015 και υπολογίστηκε υπερπληρωμή υπέβαλαν αίτηση κατά το 2016 και το ποσό της υπερπληρωμής άρχισε να παρακρατείται από τα δικαιώματα/επιδόματά τους για το έτος 2016.

 

Η ίδια πρακτική συνεχίστηκε και για τα επόμενα δυο χρόνια ενώ από το 2018, λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της αίτησης του προηγούμενου έτους, με απόφαση της υπουργού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο και δικαιολογείται από τις περιστάσεις.

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία πως όποιες υπερπληρωμές δημιουργούνται ανακτώνται με την παρακράτηση ποσού από τις επόμενες πληρωμές. Υποστηρίζει πως με την τροποποίηση του νόμου ο υπουργός αποφασίζει για την καταβολή του επιδόματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα στη βάση των στοιχείων του προηγούμενου έτους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί πως η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Λειψά μέτρα

Σε σχέση με τα καθυστερημένα έσοδα-υπερπληρωμές των €11,4 εκατ., η Υπηρεσία διαπιστώνει πως δεν λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την είσπραξή τους. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κατά τον υπολογισμό υπερπληρωμής που αφορά στο επίδομα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, αποστέλλεται πάντοτε επιστολή και απαιτείται η επιστροφή της υπερπληρωμής, ενώ για υπερπληρωμές επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα δεν αποστέλλεται. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη δρομολόγηση των διορθωτικών ενεργειών που να διασφαλίζουν την εξαγωγή των ορθών στοιχείων σε σχέση με τις υπερπληρωμές/καθυστερήσεις εσόδων. Επίσης προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμψηφισμού των οφειλόμενων ποσών με άλλες παροχές ή πληρωμές από το κράτος. 

Εξάλλου στην έκθεση, εντοπίζεται πως συνέχισε να λαμβάνει επιδόματα οικογένεια που είχε μετακομίσει για εννέα μήνες στο εξωτερικό και δεν το είχε δηλώσει στο υπουργείο.
Τέλος διαπιστώθηκε πως μόνο ένας εργαζόμενος απαρτίζει την Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Εργασίας.

Εβδομήντα τέσσερις αιτητές ηλικίας 119 ετών!

Μέχρι και αιωνόβιοι πολίτες ήταν καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε πως δεδομένα αιτήσεων για το έτος 2017 αφορούσαν 219.214 άτομα, αιτητές και εξαρτώμενα.

Κατά την επεξεργασία του αρχείου, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι 74 άτομα έχουν καταχωρημένο στο μηχανογραφικό σύστημα έτος γεννήσεως το 1900. Επίσης προχώρησε σε δειγματοληπτικό έργο πέντε αιτητών που δήλωσαν αιωνόβιοι. Εξετάστηκαν οι φυσικοί φάκελοι των συγκεκριμένων προσώπων όπου διαπιστώθηκε πως οι ημερομηνίες γέννησής τους στο φυσικό τους φάκελο ήταν από το 1979 μέχρι το 1987. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το πληροφορικό συστήματος έχει ενημερωθεί παλαιότερα με δεδομένα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και έκτοτε δεν έχει ενημερωθεί ξανά. Τώρα κάθε μήνα αποστέλνει στο υπουργείο στοιχεία για τα άτομα που αποβίωσαν. 

Στο μεταξύ μεγάλο μπάχαλο δημιουργήθηκε κατά την επανεκτίμηση των ακινήτων σε τιμές του 2013. Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε επίσης ότι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλουν ψευδείς ένορκες δηλώσεις για την εξασφάλιση επιδόματος τέκνου.