Κωστρίκης: Καλό είναι να αυτοπεριορίζονται οι εργαζόμενοι πριν επιστρέψουν στις εργασίες τους (vid)


Στις «Τομές στα Γεγονότα» φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, στις επιστροφές των εκδρομέων αλλά και για την αλλαγή της απόφασης για χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία.

Αρχικά ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενα τα σημερινά αποτελέσματα, καθώς επιστρέφουν στην Κύπρο οι εκδρομείς από τις καλοκαιρινές διακοπές και από περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Μύκονος, προσθέτοντας ότι για αυτό έγινε ο υποβιβασμός της Ελλάδας. 

Ο δρ. Κωστρίκης διευκρίνισε ότι είναι διαφορετικό κάποιος να μεταβαίνει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λογούς και διαφορετικό για διακοπές.
Στη συνέχεια προέβη σε συστάσεις, προτείνοντας όπως όσοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ειδικότερα από τέτοια μέρη, ακόμη και να φέρουν αρνητικά τεστ να προβαίνουν σε νέος τεστ μετά από επτά μέρες.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να αυτοπεριορίζονται  για μια εβδομάδα πριν επιστρέψουν στις εργασίες τους, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περεταίρω μόλυνσης της κοινωνίας.

Ο δρ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για την επιστροφή των παιδιών παίρνονται από άλλη επιτροπή, τονίζοντας ότι η αλλαγή στην απόφαση για τη χρήση μάσκας στα δημοτικά έγινε μετά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πρόσθεσε ότι από τις ηλικίες 6 μέχρι 12 ετών συστήνεται η χρήση μάσκας χωρίς να είναι απαραίτητο.

Επεσήμανε ότι τα παιδάκια είναι κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες, «ηλικιακές ομάδες τις οποίες θέλουμε να προστατέψουμε».
Τέλος ανέφερε ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς επιστρέφουν οι εκδρομείς από τις διακοπές ανοίγουν τα σχολεία, ενώ θα δραστηριοποιηθούν αρκετές επιχειρήσεις.

«Δεν με ανησυχούν ιδιαίτερα τα σημερινά κρούσματα γιατί είναι εισαγόμενες λοιμώξεις και ελεγχόμενες. Ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρέπει να αυτοπεριορίζονται όσοι είναι θετικοί στον ιό, αλλά και όσοι επιστρέφουν από ταξίδια υψηλού κινδύνου», κατέληξε.
 

Δείτε το βίντεο: