Κλείνει 11 καταστήματα η Τράπεζα Κύπρου


Κλείνει καταστήματα η Τράπεζα Κύπρου και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι λιγότερα κατά 11 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Η συρρίκνωση του δικτύου είναι πιο εμφανής αν η σύγκριση γίνει σε σχέση με το τι ίσχυε τέλος του 2018 αφού έκτοτε προέκυψε κλείσιμο 26 καταστημάτων. Η τράπεζα στην παρουσίαση αποτελεσμάτων εννιάμηνου δίνει τη συνοπτική εικόνα για το πώς διαμορφώνεται μέχρι σήμερα το δίκτυο καταστημάτων της.

 

Τα καταστήματά της (με προσωπικό και χωρίς) μειώθηκαν κατά 13 ή 11% σε σχέση με την αρχή του έτους. Από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλους του χρόνου αναμένεται πως πρόσθετα 9 υποκαταστήματα (-8%) επίσης θα κλείσουν. Σημειώνεται δηλαδή συνολική μείωση 57% στα καταστήματα σε σχέση με το τέλος του 2013. Το 2013 τα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών ήταν 230 και τέλος του 2019 μειώνονται στα 99, εκ των οποίων τα 86 είναι καταστήματα και τα 13 είναι θυρίδες – καταστήματα χωρίς προσωπικό αλλά με ΑΤΜ.

 

Πάντως, τα τελευταία (cash offices) αυξάνονται από 9 που ήταν τέλος Δεκεμβρίου 2018 στα 13 τέλος του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου ενημερώνονται με επιστολή για το κατάστημά τους που κλείνει και πού μεταφέρεται. Για παράδειγμα στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου έχει αποφασιστεί το κλείσιμο του καταστήματος Αγίου Παύλου στη Λευκωσία. Η τελευταία ημερομηνία εξυπηρέτησης του κοινού στο συγκεκριμένο κατάστημα θα είναι στις 6 Δεκεμβρίου. Από τις 9 Δεκεμβρίου οι πελάτες θα εξυπηρετούνται από το κατάστημα που βρίσκεται στην λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στον Άγιο Δομέτιο. Η συρρίκνωση του δικτύου έρχεται ως επακόλουθο της ψηφιακής μεταμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου αλλά και του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης 470 υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και έξι ατόμων που αφορούν τη συναλλαγή Helix).

 

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κατά περίπου 11%, ενώ η ετήσια μικτή εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται σε περίπου €28 εκατ. ή 13% του ετήσιου κόστους προσωπικού (εξαιρουμένων των 108 ατόμων που αφορούν τη συναλλαγή Helix). Αυτή η ετήσια μικτή εξοικονόμηση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε επίδραση από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για το 2019, η οποία παραμένει υπό διαπραγμάτευση.Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου αναφέρει για το συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, ότι η υιοθέτηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και να κερδίζει δυναμική. Σήμερα σημειώνει, το « 75% των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακών καναλιών και ο αριθμός των ενεργών χρηστών της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά αυξήθηκε κατά 54% από τον Ιούνιο του 2017».

  

Για το Πρόγραμμα Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι επικεντρώνεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες: την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη, τη βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών και την εισαγωγή νέων τρόπων εργασίας για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι το 2020 θα υπάρξουν αλλαγές και στο εργασιακό περιβάλλον με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εργαλείων που θα αλλάξουν άρδην την εμπειρία του υπαλλήλου (employee experience), βελτιώνοντας τη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων σε ολόκληρο τον οργανισμό.


ΠΗΓΗ: philenews.com