ΚΑΝΕΝΑ νέο κρούσμα κορωνοϊού σήμερα

Ανάσα μετά από 75 ημέρες φέρνουν τα σημερινά αποτελέσματα, καθώς, μετά από τόσες εβδομάδες αγωνίας, καταγράφονται μηδενικά κρούσματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,414 εργαστηριακών διαγνώσεων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, διεκπεραιώθηκαν 349 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 170 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, είχαμε αποτελέσματα για 1,007 δείγματα,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 463 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 30 διαγνώσεις,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 74 διαγνώσεις,
  • Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 161 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, είχαμε αποτέλεσμα από 160 εργαστηριακές εξετάσεις.

 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει 927.

Επίσης, με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προσμέναμε
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα στο οποίο προσμέναμε, γι’ αυτό το αποτέλεσμα κάναμε θυσίες τόσο καιρό. Όχι μόνο για σήμερα, αλλά με την προοπτική διατήρησής του στο μέλλον.

Περιοριστήκαμε. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Αποκτήσαμε μια νέα πραγματικότητα, με μάσκες και αντισηπτικά. Στερηθήκαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Χάσαμε το Πάσχα, τις αργίες της Άνοιξης. Τα παιδιά έμειναν μακριά από τις τάξεις τους και οι γονείς μακριά από τις δουλειές τους. Άλλαξαν οι τρόποι κοινωνικοποίησής μας.

Και τα καταφέραμε. Σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Παρόλο που ο κίνδυνος δεν έχει εξουδετερωθεί και είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να καταγραφούν ξανά κρούσματα, πήραμε την ανάσα που περιμέναμε. Την επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειές μας ανταμείφθηκαν και ότι η συλλογικές μας θυσίες έχουν αντίκρισμα.

Τώρα, με την ζωή μας να επιστρέφει λίγο πιο κοντά στην ομαλότητα, με την περαιτέρω άρση μέτρων, μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο χαμογελαστοί και ανακουφισμένοι. Χωρίς, ωστόσο, να χάνουμε στιγμή την εγρήγορσή μας. Γιατί οι απροσεξίες σε μία πανδημία πληρώνονται. Και η επιδημιολογική εικόνα μπορεί εύκολα να ανατραπεί, εάν σταματήσουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Σήμερα πήραμε μια ισχυρή δόση ελπίδας. Ας επενδύσουμε σ’ αυτήν, για να έρθουν καλύτερες ημέρες. Μέχρι που ο κορωνοϊός να είναι για πάντα παρελθόν.