Kαι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ειδικό ανεργιακό


Στο σχέδιο με το ειδικό ανεργιακό επίδομα λόγω της αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων, αναμένεται να ενταχθούν από το Μάιο, οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε πως θα τροποποιηθεί ο νόμος για να λαμβάνουν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι το ειδικό ανεργιακό επίδομα που δόθηκε και σε άλλους εργαζόμενους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, φέρεται να ανέφερε στους βουλευτές πως από βδομάδας θα καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι εργαζόμενοι για τους οποίους λήγει το ανεργιακό τέλος του μήνα να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια. Ουσιαστικά, το ειδικό ανεργιακό επίδομα αντιστοιχεί στο 60% του μισθού των εργαζομένων με ανώτατο όριο τα €1.214 το μήνα. Κατά τη συνεδρία παρατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 167 χιλ. εργαζόμενοι μισθωτοί και αυτοτελώς εργοδοτούμενοι υπέβαλαν σχετική αίτηση. Επίσης, αναφέρθηκε πως το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει 11 χιλ. μηνύματα σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση με λανθασμένα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού.

Η υπουργός, διαβεβαίωσε πως τα επιδόματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους την Τετάρτη. Εξάλλου, όσοι δεν αποστείλουν έγκαιρα διορθωμένες τις αιτήσεις τους τότε θα λάβουν τα επιδόματα μετά το Πάσχα. Σημειώνεται πως για τα επιδόματα του Απριλίου και του Μαΐου, οι αιτητές δεν θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις εκτός κι αν άλλαξαν τα δεδομένα τους, όπου θα πρέπει να υποβάλουν έντυπα αλλαγής των στοιχείων.

 Στο μεταξύ, θα εξεταστεί κατά πόσο θα ενταχθούν στα σχέδια τον Απρίλιο κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι (ασφαλιστικοί σύμβουλοι και πρατήρια βενζίνης) που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στα σχέδια τον Μάρτιο. 

Εξάλλου, από εβδομάδας θα αρχίσει κοινωνικός διάλογος μεταξύ της υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με την παράταση των σχεδίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, στον κοινωνικό διάλογο θα ξεκαθαρίσει πώς θα συνεχιστούν τα σχέδια, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψης. Στον διάλογο θα τεθεί και η κρατική στήριξη που θα δοθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβρη.  


ΠΗΓΗ: "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"