Ιατρική αμέλεια δείχνει το πόρισμα για τον θάνατο άτυχης μητέρας… Αντί για χειρουργείο της χορήγησαν ψυχοφάρμακα




Πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων ιατρών συνδέονται με τον θάνατο της 34χρονης Δήμητρας Μαναριώτη, η οποία απεβίωσε το 2013, τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα του θανατικού ανακριτή, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης».

Η άτυχη γυναίκα είχε μεταβεί στις 8 Νομεβρίου 2013 στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού οσοκομείου Λάρνακας με ζαλάδες. Λόγω της κατάστασης της προχώρησε σε τοκετό ενώ η γυναικολόγος του νοσοκομείου δρος Βασιλείου αιτήθηκε τη μεταφορά της στο Μακάρειο. Ωστόσο η μεταφορά της έγινε μόνο μετά από παρέμβαση του τότε Υπουργού Υγείας.

Το θανατηφόρο σύνδρομο που δεν ανακάλυψαν…

Στην άτυχη Μαναριώτη είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή στις Πρώτες Βοήθειες αιματολογικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης με την επί καθήκοντι ιατρό να τις χαρακτηρίζει ως «υπερεπείγον γυναικολογικό περιστατικό».

Τα σύνδρομα αιμόλυσης εγκυμοσύνης είναι δύο και επιβάλλουν άμεσα καισαρική, με το ένα εκ των δύο να επιβάλλει μετά τον τοκετό και χειρουργείο για πλασμαφαίρεση. Θεωρήθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι η γυναίκα έπασχε από το πρώτο είδος και εισήχθη στο χειρουργείο.

Στις 10 Νοεμβρίου 2013, η 34χρονη οδηγήθηκε από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πίσω στο τμήμα Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείο ωστόσο το βράδυ εισήχθη εκ νέου στην Εντατική λόγω «διέγερσης και ανησυχίας» της. Μετά από τρία επεισόδια καρδιακής ανακοπής η άτυχη μητέρα εξέπνευσε τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου.

Παρά τις παροτρύνσεις της γυναικολόγου… «Παραλείψεις τρίτων»

Μετά τον τοκετό, σύμφωνα με το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, η δρ Βασιλείου γυναικολόγος στο νοσοκομείο Λάρνακας, κατέθεσε ότι είχε μιλήσει με τον επί καθήκοντι αναισθησιολόγο- εντατικολόγο του νοσοκομείου Λάρνακας και τον ενημέρωσε ότι ήταν ανάγκη για πλασμαφαίρεση στην ασθενή λέγοντας του χαρακτηριστικά «για να μην την χάσουμε».

Αντί για χειρουργείο έγιναν εκ νέου αναλύσεις αίματος που κατέδειξαν εκ νέου την παρουσία του συνδρόμου αλλά παρόλα αυτά, όπως κατέθεσε εμπλεκόμενη ιατρός, δεν προχώρησαν σε πλασμαφαίρεση γιατί «είναι μία θεραπεία που από μόνη της είναι επικίνδυνη».

Στο μεταξύ και ιδιώτης ιατρός που είχε δει τις αναλύσεις είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για το σύνδρομο που χρειαζόταν η ασθενής να εισαχθεί στο χειρουργείο. Αντι αυτού οι ιατροί προτίμησαν να της χορηγήσουν μορφίνη αλλά και φυτοφάρμακα, τα οποία σύμφωνα με εργαστήρι δικανικής χημείας του Γενικού Χημείου, μπορούν να προκαλέσουν τα χυκαρδία που συνδέεται με τα καρδιακά επεισόδια που οδήγησαν στο θάνατο της.

Ο θανατικός ανακριτής στο πόρισμα του αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι στον θάνατο της άτυχης μητέρας μπορεί να «έχουν συμβάλει πράξεις ή παραλείψεις τρίτων».