Ηλεκτρονική επιτήρηση για φυλακισμένους κατ' οίκον


Η ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι θα θεωρείται ως αυτοτελής ποινή και θα μπορούν τα δικαστήρια να την επιβάλλουν, ενώ παράλληλα και οι υπόδικοι θα μπορούν να παραμένουν σπίτι τους αντί στις Κεντρικές Φυλακές. 

Σ’ αυτά τα ριζοσπαστικά μέτρα κατέληξε η Αd Hoc Επιτροπή που διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Υπουργικό Συμβούλιο για να μελετήσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις συνεδρίες της και τώρα συγγράφεται η τελική μελέτη η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργικό.

Η Επιτροπή αφού θα αναλύει το διαχρονικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές θα προβαίνει σε σειρά εισηγήσεων που θ’ αφορούν εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Συγκεκριμένα, για μη σοβαρά παραπτώματα θα γίνεται εισήγηση για εναλλακτικές ποινές αντί της φυλάκισης, όπως η κοινωνική εργασία, με την Επιτροπή να εισηγείται την ενίσχυση του θεσμού αυτού. 

Επίσης, θα εισηγείται όπως η ηλεκτρονική επιτήρηση κατ’ οίκον προσώπων επεκταθεί και ψηφιστεί νομοθεσία ώστε να θεωρείται ως ένα είδος ποινής. Δηλαδή, τα δικαστήρια να έχουν την ευχέρεια να επιβάλουν ως εναλλακτική ποινή αντί της φυλάκισης, τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ακόμη, γίνεται εισήγηση όπως για τους υπόδικους, δηλαδή τα άτομα που διατάσσονται να κρατούνται μέχρι την έναρξη της δίκης τους, να υπάρχει η ευχέρεια στα δικαστήρια να δίνουν οδηγίες όπως παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα αφού αυτή τη στιγμή ολόκληρη πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές είναι γεμάτη με υπόδικους.

Εισηγήσεις θα γίνονται και για τους αλλοδαπούς που στέλλονται στη φυλακή για ασήμαντα αδικήματα ή για παράνομη παραμονή, την ώρα που ο μισός πληθυσμός των φυλακών δεν είναι Κύπριοι. Της Επιτροπής προεδρεύει η διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και συμμετέχουν πρώην δικαστικοί και λειτουργοί του υπουργείου Δικαιοσύνης και των Φυλακών. Σημειώνεται ότι αν οι εισηγήσεις γίνουν αποδεκτές και εφαρμοστούν, τότε δεν θα χρειάζεται να δίνονται κάθε λίγο Προεδρικές χάρες.

Η πανδημία και οι φόβοι διασποράς του ιού στις Κεντρικές Φυλακές, έχει κάνει το μέτρο της αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού καταστήματος της Κύπρου πιο επιτακτικό, αφού πρόκειται για έναν κλειστό χώρο όπως είναι οι Φυλακές και η διασπορά του ιού είναι υπαρκτή. Υπενθυμίζεται ότι για αποσυμφόρηση των Φυλακών λήφθηκαν πέρσι μεσούσης της πανδημίας και άλλα μέτρα, όπως η διεύρυνση των ατόμων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό κατ’ οίκον περιορισμό (βραχιολάκι), η ένταξη στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής μεγαλύτερου αριθμού καταδικασθέντων κ.α.

.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης  / Φιλελεύθερος