Η πρώτη πράξη «παίχτηκε» χθες στο προεδρικό μέγαρο. Σήμερα αναμένεται η δεύτερη...



Η πρώτη πράξη «παίχτηκε» χθες στο προεδρικό μέγαρο. Σήμερα αναμένεται η δεύτερη... 

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, διαβαίνει σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού υπό το βάρος της παραίτησης του πολιτικού προϊσταμένου του, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος αποχωρεί επικαλούμενος λόγους συνείδησης, για το στυγερό έγκλημα που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία με τις δολοφονίες γυναικών από τον καθ’ ομολογία δράστη, τον 35χρονο Ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς.

 

Η αποχώρηση του Ι. Νικολάου έβαλε περαιτέρω πίεση προς τον Αρχηγό  της Αστυνομίας, αφού ως πολιτικός προϊστάμενος σημείωσε πώς «ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στον χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών». Μια δήλωση με την οποία διαχωρίζει τις ευθύνες, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες του Αρχηγού, για τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε την όλη υπόθεση των καταγγελιών για τις εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών.

 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η κατάληξη της σημερινής συνάντησης του Αρχηγού Αστυνομίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Ιωνά Νικολάου είναι μονόδρομος και αυτό το οποίο θα συζητηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθεί η παραίτηση του επικεφαλής του αστυνομικού Σώματος. 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ζητήσει, όπως πληροφορούμαστε, την παραίτηση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υποδεικνύουν στον «Φ» ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλει να επωμιστεί το βάρος της όλης ιστορίας ο Ιωνάς Νικολάου από μόνος του, με την παραίτησή του.

 

Κάτι το οποίο διαφάνηκε και μέσα από τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την αποδοχή της παραίτησης Ιωνά Νικολάου. Ο Πρόεδρος  χαρακτήρισε τον παραιτηθέντα υπουργό Δικαιοσύνης ως έναν από τους στενότερούς του συνεργάτες, διαχωρίζοντας τους λόγους της παραίτησής του από τις ευθύνες της Αστυνομίας.

 

«Συναντήθηκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μου υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις από πλευράς του αστυνομικού Σώματος στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναδεικνύοντας το πολιτικό ήθος του Ιωνά Νικολάου. Εκθείασε  το έργο το οποίο επιτέλεσε ως υπουργός Δικαιοσύνης και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού Σώματος.  

 

Ο Πρόεδρος καθόρισε τον χρόνο αποχώρησης του στενού του συνεργάτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την έγκριση από το Υπουργικό των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. Στη δήλωσή του σημειώνει ότι η υποβολή της παραίτησης Ιωνά Νικολάου γίνεται σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ξανά για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».

Ιωνάς: Για λόγους ευθιξίας

Στην πολιτική ευθιξία του εστίασε τη δήλωση παραίτησής του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος τόνισε πως είναι παντελής άδικη η απόδοση ευθυνών στην Κυβέρνηση. «Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης για αυτές από την Αστυνομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου.

Αναφερόμενος περαιτέρω στους λόγους της παραίτησής του, επεσήμανε τον συγκλονισμό της κοινωνίας από το στυγερό έγκλημα, αλλά και τα όσα γνωστοποιούνται σε σχέση με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.

Αναφέρθηκε σε νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν στην κοινωνία, επικαλούμενος τις συνεπακόλουθες προεκτάσεις του εγκλήματος, υποδεικνύοντας ότι η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας, γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους μας. Στους λόγους παραίτησης αναφέρθηκε και στη διαφαινόμενη ελλιπή διερεύνηση των καταγγελιών, αλλά και στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας που θα διασφαλίζει τα εχέγγυα ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής.

Ο Ιωνάς Νικολάου κατέγραψε την πρόθεσή του να αποταθεί αμέσως με επιστολή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διορίσει ανακριτή ή ομάδα ανακριτών για τη διεξαγωγή έρευνας. «Έχω ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό». 

Ο Ιωνάς Νικολάου υπογράμμισε ότι ποτέ δεν επέδειξε ασέβεια στις ανησυχίες και προβληματισμούς της κοινωνίας και κάλεσε την κοινή γνώμη να συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο αστυνομικό Σώμα. «Η συνείδηση και οι αρχές μου μόνο μου επιβάλλουν την παραίτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρέμεινε διαχρονικά σταθερός στις ίδιες αξίες και αρχές. «Δηλαδή αυτές της εντιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης». Διευκρίνισε ότι τις επόμενες μέρες θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιάσει το έργο του στα έξι χρόνια της υπουργίας του.

Στο Προεδρικό ο Αβέρωφ

Της συνάντησης του Προέδρου με τον Ιωνά Νικολάου, προηγήθηκε συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι πληροφορίες από την Πινδάρου αναφέρουν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών που έχουν οι δύο τους, ωστόσο της συζήτησης μονοπώλησε, όπως ήταν αναμένομενο, ο αντίκτυπος του στυγερού εγκλήματος. Συζητήθηκε επίσης η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και ο διαχωρισμός της ευθύνης που βαραίνει την Αστυνομία για τον χειρισμό της υπόθεσης.

ΔΗΣΥ: ΘΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥ

 

Ιδιαίτερα έντονη και δεικτική ήταν η αντίδραση της Πινδάρου στην παραίτηση Ιωνά Νικολάου, που κάνει λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό που προκαλεί. «Κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν κομματικά τις σωστές ευαισθησίες της κοινωνίας μας έναντι αυτού του πρωτοφανούς και ειδεχθούς εγκλήματος» αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

 

Σημειώνει ακόμα ότι η πρωτόγνωρη υπόθεση των πολλαπλών φόνων απαιτεί πολιτική υπευθυνότητα και μετρημένα λόγια και ότι προέχει η εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, «συνεχίζουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις προσπάθειες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των ιδιωτών που συνδράμουν άοκνα επί τόσες ημέρες». Χαιρετίζει επίσης ως πράξη πολιτικής ευθιξίας την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης εξαίροντας το έργο του και τον καθοριστικό ρόλο του, όπως αναφέρει τόσο στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, όσο και σε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που δεν αφορούσαν το υπουργείο του.

Πηγή:philenews.com