Η Κύπρος "ανοίγει": Έρχονται οι πρώτες πτήσεις


Ανοίγουν τα σύνορα της Κύπρου και η επαφή με τον «έξω κόσμο»,σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Λάρνακας και της Πάφου, μετά από τρεις μήνες περίπου «κλειδώματος» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με το άνοιγμα των αεροδρομίων αναμένεται η Κύπρος να αρχίσει να υποδέχεται σταδιακά τους  τουρίστες, εφαρμόζοντας και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κάλυψη του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τους επισκέπτες που τυχόν θα νοσήσουν. 

Αλλά ακόμη και αν τα αεροδρόμια στη Λάρνακα και στην Πάφο ανοίξουν σήμερα Τρίτη για τους τουρίστες, με την πρώτη πτήση να αναμένεται από την Αθήνα, ούτε η Βρετανία ούτε η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των 19 χωρών που επιτρέπεται σε πολίτες τους να επισκεφθούν την Κύπρο. Το πρώτο αεροσκάφος είναι προγραμματισμένο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα στις 8:00 το πρωί, ενώ η πρώτη πτήση που θα αφιχθεί είναι επίσης της Aegean, από την Αθήνα στις 12:15. Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες πτήσεις άφιξης και αναχώρησης από Τελ Αβίβ, πτήση από και προς Σόφια και άλλη μια άφιξη και αναχώρηση από και προς Αθήνα.

Στην πρώτη φάση επαναλειτουργίας των αεροδρομίων από τις 9 ώς τις 19 Ιουνίου, θα επιτρέπονται οι αφίξεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία, Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στη δεύτερη φάση που αρχίζει στις 20 Ιουνίου οι χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην Α' κατηγορία περιλαμβάνονται οι Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες θα γίνονται ελεύθερα χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου.
Στη Β' κατηγορία περιλαμβάνονται οι Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία. Από αυτές τις χώρες θα απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου. Από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να εξετάζονται μετά την άφιξή τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Επισημαίνεται επίσης πως με το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων Πάφου και Λάρνακας σήμερα, λαμβάνεται σειρά μέτρων όπως θερμομέτρηση των επιβατών κατά την είσοδό τους στο κτήριο του αεροδρομίου, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό και τους επιβάτες. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών σε όλους τους χώρους και από όλα ανεξαιρέτως τα άτομα που θα κινούνται εντός του αεροδρομίου, με σύσταση να αλλάζουν μάσκα κάθε 4 ώρες ή όποτε αυτή βραχεί