ΓεΣΥ: 25.562 άλλαξαν προσωπικό γιατρό


Τις 25.562 έφθασε ο αριθμός των δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι άλλαξαν προσωπικό γιατρό από την 1η Οκτωβρίου μέχρι χθες το μεσημέρι. Ωστόσο, το λογισμικό του ΓεΣΥ δεν δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να γνωρίζει ποσοστά σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση ενηλίκων ή παιδιών, αν και θεωρείται δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλλαγών αφορά στα παιδιά, εξαιτίας της αυξημένης ροής παιδιάτρων που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των παιδιάτρων ήταν χθες 150, εκ των οποίων μόνο οι 38 είναι γιατροί του Δημοσίου, και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού αρκετοί παιδίατροι, κυρίως της Λεμεσού, έχουν ανακοινώσει την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, αλλά τα ονόματά τους δεν περιλαμβάνονται ακόμα στον κατάλογο των παιδιάτρων του Συστήματος.

Αυξημένη βεβαίως (αναλογικά) είναι και η ροή προσωπικών γιατρών για ενήλικες, ο αριθμός των οποίων έφθασε χθες το απόγευμα τους 414 (304 ιδιώτες και 110 του ΟΚΥπΥ) και ως εκ τούτου υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι δικαιούχοι να επέλεξαν να αλλάξουν προσωπικό γιατρό για να εγγραφούν στον κατάλογο γιατρού ο οποίος τους παρακολουθούσε πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και εντάχθηκε τώρα στο Σύστημα.  

Σταθερά αυξημένη είναι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες και η ροή ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ. Στους καταλόγους περιλαμβάνονται τα ονόματα 971 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 510 είναι γιατροί του ΟΚΥπΥ και οι υπόλοιποι ιδιώτες. Και στην περίπτωση αυτή ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες αφού στον ΟΑΥ εκκρεμούν αρκετά συμβόλαια. 

Τη στιγμή όμως που ο ΟΑΥ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εγγραφές γιατρών στο Σύστημα, στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τρέχουν να εντοπίσουν και να προσλάβουν γιατρούς για να καλύψουν πρώτα τις τεράστιες ανάγκες των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όλων των κρατικών νοσοκομείων και να καλύψει τα κενά που καθημερινά δημιουργούνται με τη φυγή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση της στελέχωσης των υπολοίπων τμημάτων των νοσηλευτηρίων. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σήμερα η αρμόδια Επιτροπή του ΟΚΥπΥ αρχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από γιατρούς, κυρίως από την Ελλάδα, για κάλυψη των ΤΑΕΠ. Ο αριθμός των γιατρών αυτών, αν και δεν είναι μεγάλος, θεωρείται ως ικανοποιητικός για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ΤΑΕΠ και, όπως πληροφορούμαστε, αρκετοί από τους γιατρούς που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έχουν εξειδίκευση στα επείγοντα περιστατικά. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΟΚΥπΥ αναμένεται ότι θα αρχίσει την αξιολόγηση των πέραν των 60 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από Kύπριους και Eλλαδίτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από την προκήρυξη των 61 θέσεων πριν από μερικές εβδομάδες. 

Στο μεταξύ, στον ΟΚΥπΥ συνεχίζονται και οι διεργασίες για μετάβαση αντιπροσωπείας στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση Eλλαδιτών γιατρών. Οι επαφές του Οργανισμού με ελλαδικούς φορείς της Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι σχετικές συναντήσεις. 

Χωρίς τέλος η φυγή γιατρών του Δημοσίου 

Δεν έχει τέλος η φυγή γιατρών από το δημόσιο αφού ύστερα από τις απανωτές παραιτήσεις γιατρών των ΤΑΕΠ και ειδικοί γιατροί άρχισαν να ενημερώνουν για την πρόθεση τους να ιδιωτεύσουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ακτινολόγο, έναν καρδιολόγο και έναν πνευμονολόγο από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Σε ό,τι αφορά τα ΤΑΕΠ οι παραιτήσεις που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα αφορούν 4 γιατρούς της Λευκωσίας και 2 γιατρούς του νοσοκομείου Λεμεσού. 

Η συνεχιζόμενη φυγή γιατρών από το δημόσιο διατηρεί όμως σε ψηλούς τόνους και τον διάλογο. Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών διά του προέδρου της Σωτήρη Κούμα επανέλαβε και χθες τη θέση της ότι την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών φέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ΤΑΕΠ με διαφορετικό τρόπο, τονίζοντας σε ανακοίνωση της ότι για τα επείγοντα περιστατικά υπάρχουν συνεχώς στο καθήκον γιατροί όλων των ειδικοτήτων. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΕΣΙ, «τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν συνεχώς γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων σε καθεστώς εφημερίας, οι οποίοι πάντα τρέχουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κοινό, παρά τη σοβαρή υποστελέχωση που παρατηρείται σε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών». 

Η ΠΑΣΕΣΙ επιρρίπτει παράλληλα ευθύνες και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. «Ο ΟΑΥ, ο οποίος και δημιούργησε το πρόβλημα υποστελέχωσης στα ΤΑΕΠ αλλά και σε πολλά άλλα βασικά τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, όφειλε βάση νόμου να εφαρμόσει σύστημα εφημερίας των ΠΙ του, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών και να μη συνεχίσουν να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ για μη επείγοντα περιστατικά. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό, παρά το ότι είμαστε στον πέμπτο μήνα εφαρμογής της εξωνοσοκομειακής φροντίδας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «το άλλο σοβαρό θέμα που υφίσταται και είναι ένας σοβαρός λόγος που εξώθησε συναδέλφους σε παραίτηση, είναι το ωράριο των συναδέλφων που εργάζονται στα ΤΑΕΠ». 

Ο ΟΚΥπΥ, υποστηρίζει η ΠΑΣΕΣΙ, «οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταφέρει να ανασχέσει το επόμενο κύμα φυγής των γιατρών, που δυστυχώς έχει ήδη ξεκινήσει. Η ψαλίδα των απολαβών είναι προκλητικά μεγάλη, κυρίως εάν αναλογιστεί κάποιος ότι έχουν δοθεί τεράστια ποσά στους γιατρούς που κάνουν κυρίως πρόληψη και προαγωγή υγείας. Σωστή φιλοσοφία που όμως θα φέρει όφελος, ποιοτικό και οικονομικό, σε μερικές δεκαετίες. Μέχρι τότε, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν έμπειροι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια». 

Λόγος για νέες παραιτήσεις γιατρών από το δημόσιο έκανε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε χάσει τον λογαριασμό πλέον για το πόσοι και πότε παραιτούνται». 

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΚΥπΥ και την σχετική ανακοίνωση του σύμφωνα με την οποία τα ΤΑΕΠ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι «το ‘’λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας’’ σημαίνει ότι απλώς θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε περιστατικά στα οποία κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός ανθρώπου. Οι γιατροί βεβαίως προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και άλλα περιστατικά αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Η πίεση όλη πέφτει πάνω στους γιατρούς και δεν μπορεί απλώς ο εργοδότης να λέει ‘’ναι το αναγνωρίζω’’ και να μην βλέπουμε να γίνονται ενέργειες». Επίσης, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «δεν μπορούμε να παραπέμπουμε τον κόσμο στον προσωπικό του γιατρό και με αυτό τον τρόπο να θεωρούμε ότι έφυγε η ευθύνη από πάνω μας. Οι προσωπικοί γιατροί δουλεύουν πέντε ημέρες την εβδομάδα μέχρι τις 7-8 το βράδυ, και διερωτώμαι, ο ασθενής γνωρίζει αν είναι επείγον περιστατικό ή όχι; Όταν είσαι ασθενής είσαι ασθενής και το Κράτος οφείλει να σου παρέχει υπηρεσίες».

Αυτές, οι πρακτικές, πρόσθεσε «δεν αποτελούν σωστή προσέγγιση και όταν εμείς τους καλέσαμε πριν από ένα χρόνο να μπουν σε διάλογο δεν είχαμε ανταπόκριση. Τώρα έρχονται και μας λένε να μπούμε σε διάλογο αλλά μας προλαβαίνουν τα γεγονότα».
Λόγο για νέες παραιτήσεις κάνει η ΠΑΣΥΚΙ – Υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων για τα επείγοντα λέει η ΠΑΣΕΣΙ.

Πηγή:Φιλελεύθερος