Γ. Καρούσος: 600 χιλ. επιβάτες σε τέσσερις μήνες


Τον πρώτο μήνα αναμένονται περίπου 1000 επιβάτες ημερησίως, δηλαδή γύρω στις 30.000,  δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι μήνα με το μήνα θα αυξάνεται αυτός ο αριθμός.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, το δεύτερο μήνα  αναμένονται περίπου 200.000, τον τρίτο μήνα γύρω στις 400.000 ενώ  μετά από τέσσερις μήνες αναμένονται γύρω στις 600.000 επιβάτες, από τους οποίους το 30% εκτιμάται πως θα είναι τουρίστες».

Ο κ. Καρούσος, σε δηλώσεις μετά που υποδέχθηκε τους επιβάτες της πρώτης πτήσης μετά το lockdown, η οποία κατέφθασε με 22 επιβάτες από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο Λάρνακας εξήγησε ότι «για 1-2 μήνες το νούμερο αυτό θα είναι σταθερό, δηλαδή στις 600 χιλ. μηνιαίως» υπογραμμίζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από ποιες χώρες και από ποια κατηγορία έρχονται οι επιβάτες».

«Για την ώρα», πρόσθεσε, «οι αεροπορικές εταιρείες προτιμούν πτήσεις από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α και δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού, που διαβεβαιώνει ότι ο επιβάτης είναι αρνητικός στον κορωνοϊό,  και όσο προστίθενται χώρες στην κατηγορία Α θα αυξάνεται και ο αριθμός των τουριστών και οι προοπτικές για τουρισμό και επιβατική κίνηση».

Ο υπουργός μεταφορών, δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από νέες αεροπορικές εταιρείες και από υφιστάμενες για να προσθέσουν και άλλα δρομολόγια από προορισμούς που δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνδεσιμότητα. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ολλανδία, τη Γαλλία, από αεροδρόμια της Γερμανίας που δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνδεσιμότητα καθώς και από άλλους προορισμούς» είπε.

Ο κ. Καρούσος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα εξελλίσσονται προς το καλύτερο».

Στο μεταξύ το πρωί η ώρα οκτώ αναχώρησε η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας από την Aegean με 132 επιβάτες μεταξύ αυτών και ευρωβουλευτές.

Συνολικά σήμερα πρώτη ημέρα λειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας αναμένονται, πέντε επίσης πτήσεις από και προς την Κύπρο και μια πτήση επαναπατρισθέντων.

Κληθείς να αναφέρει τη διαδικασία που ακολουθείται είπε πως «μέχρι και τις 19 του μήνα, που είναι η πρώτη φάση, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλοτική για να δούμε ποια προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν, από τις κατηγορίες Α και Β θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ότι ο επιβάτης είναι αρνητικός στον κορωνοϊό. Για τους Κύπριους πολίτες, για τους νόμιμα διαμένοντες αλλά και κάποιους σε άλλες ειδικές κατηγορίες θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν την ανάλυση με την άφιξη τους στην Κύπρο, το κόστος που θα ανέρχεται στα 60 ευρώ θα το αναλάβουν οι ίδιοι».

Εξήγησε επίσης ότι «από κάποιες χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β θα επιτραπούν πτήσεις με άδεια μόνο από τον υπουργό μεταφορών, με κάποια κριτήρια με επιβάτες μόνο κύπριους νόμιμα διαμένοντες στην κυπριακή Δημοκρατία όπως και νόμιμα διαμένοντες στην Δημοκρατία. Απόψε θα πραγματοποιηθεί πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία έχουμε δώσει άδεια, αφού η εταιρεία  ενδιαφέρθηκε να προγραμματίσει πτήση και θα ελέγξουμε ότι οι επιβάτες είναι δικαιούχοι επαναπατρισμού».

Είπε ακόμα ότι από τις 20 Ιουνίου και μετά «από τις χώρες που θα ανήκουν στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται να έχει κάποιος πιστοποιητικό για να ταξιδέψει, αλλά όλοι οι επιβάτες είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψουν. Θα υπάρχει έγκριση ότι έχουν υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, θα επιδεικνύουν την έγκριση πριν την αναχώρηση τους και δεν θα επιτρέπεται σε κανένα να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει αυτή την ηλεκτρονική αίτηση που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ιχνηλάτησης και προγραμματισμού ώστε να γνωρίζουμε πόσοι πρέπει να κάνουν το τεστ κατά την άφιξη και άλλες λεπτομέρειες».

Από τις 20 Ιουνίου και μετά από τις χώρες που δεν βρίσκονται στις κατηγορίες Α και Β επιτρέπονται οι πτήσεις με τον όρο ότι οι επιβάτες είναι κύπριοι πολίτες, νόμιμα διαμένοντες στην κυπριακή Δημοκρατία και κάποιοι άλλοι με ειδική άδεια. Ετσι και από χώρες που σήμερα ίσως δεν υπάρχουν πτήσεις, εάν μια αεροπορική εταιρεία κρίνει ότι υπάρχει ζήτηση και αρκετοί κύπριοι που πρέπει να ταξιδέψουν από και προς αυτές τις χώρες, ή κάποιοι με ειδική άδεια θα μπορούν να προγραμματίσουν πτήσεις και να πουλήσουν κανονικά τα εισιτήρια τους». 

Από την πλευρά της η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου είπε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επανεκκινούμε σήμερα τις επιβατικές πτήσεις από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά από σχεδόν τρίμηνη διακοπή. Είμαστε αισιόδοξοι, 20 εταιρείες έχουν ήδη δρομολογήσει πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου και πιστεύουμε ότι με την πάροδο των εβδομάδων και όπως θα επαναξιολογούνται οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι στην Κύπρο, θα προστεθούν και άλλες εταιρείες που θα πραγματοποιούν πτήσεις στο νησί μας».

Πρόσθεσε ότι μέχρι πρότινος «είχαμε 70 αεροπορικές εταιρείες που ταξίδευαν από και προς την Κύπρο. Έχουμε λάβει, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επιβατών που διακινούνται μέσα από τα αεροδρόμια όσο και του προσωπικού που εργάζεται στους αερολιμένες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Καλογήρου είπε πως «στο κτίριο των αεροδρομίων επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επιβάτες και προσωπικό. Ολοι πρέπει να φορούν την μάσκα που θα φέρουν μαζί τους κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο, υπάρχει θερμοκάμερα που θα παίρνει την θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση τους,  ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι εάν υπάρχει κάποιος με συμπτώματα, οι ιατρικές υπηρεσίες θα χειριστούν το περιστατικό αυτό καταλλήλως».

Ακόμα πρέπει να συμπληρώνονται από όλους τους επιβάτες, οι απαραίτητες δηλώσεις που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

Σημείωσε ακόμα ότι «από τις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κύπρο είναι από τις 19 χώρες που σήμερα επιτρέπεται να διενεργούν πτήσεις, και έχουν ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα για πτήσεις στο νησί μας. Οι υπόλοιπες εταιρείες αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις πτήσεις τους γιατί υπάρχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία που μπορεί να γίνονται πτήσεις».

Όσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, η κα. Καλογήρου είπε πως «είναι μεν ανοικτό από σήμερα, δέχεται πτήσεις, ωστόσο δρομολογημένες πτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Ιουνίου. Η Ryanair που έχει βάση στην Πάφο με τρία αεροσκάφη, θα εκτελέσει το πρόγραμμα της κανονικά μετά τις 20 Ιουνίου και σταδιακά θα αυξάνονται».