Φύλλο και φτερό οι φορολογικές δηλώσεις των γιατρών

Κοινό μέτωπο δημιουργούν το Τμήμα Φορολογίας και η Ελεγκτική Υπηρεσία για να διαπιστώσουν αν υπάρχει φοροδιαφυγή των γιατρών. Μετά τη διαφωνία κάποιων γιατρών για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και τις φωνές πως πίσω από την άρνησή τους κρύβεται πιθανή φοροδιαφυγή, οι δυο υπηρεσίες θα προχωρήσουν στους απαιτούμενους ελέγχους.

Συγκεκριμένα θα κάνουν φύλλο και φτερό τα εισοδήματα που δηλώνουν οι γιατροί. Παράλληλα θα εξετάσουν εάν όλοι οι γιατροί έχουν φορολογικό φάκελο και εάν τα εισοδήματα που δηλώνουν συνάδουν με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, προανήγγειλε τον έλεγχο των φορολογικών δεδομένων των γιατρών.

Όπως είπε, τα λεφτά που δηλώνουν οι γιατροί στο Τμήμα Φορολογίας θα πρέπει να αιτιολογούνται. Ο κ. Τσαγκάρης είπε πως όταν οι γιατροί ή οποιοιδήποτε άλλοι φορολογούμενοι δηλώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ως εισοδήματα, θα πρέπει να είναι σε θέση να το δικαιολογήσουν μέσω βιβλίων και αρχείων. Σε αντίθεση περίπτωση, όπως είπε, ο Έφορος Φορολογίας έχει την εξουσία να προχωρήσει σε ελέγχους για να προσδιορίσει τη φορολογητέα ύλη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Φορολογίας, πέραν των στοιχείων που λαμβάνει από τους ίδιους τους γιατρούς, μπορεί να πάρει πληροφορίες διεξάγοντας επιτόπιους ελέγχους. Στόχος του Τμήματος Φορολογίας είναι να έχει ανά πάσα στιγμή όλες τις φορολογικές πληροφορίες για όλους τους φορολογούμενους.

Εξάλλου εντός των επόμενων ημερών η Ελεγκτική Υπηρεσία θα προχωρήσει στον σχεδιασμό του ελέγχου στον οποίο θα προχωρήσει.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο λειτουργός Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσία Μάριος Πετρίδης, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο για να διαπιστώσει εάν οι γιατροί έχουν φορολογικό φάκελο στο Τμήμα Φορολογίας και εάν είναι τα πραγματικά εισοδήματα που υπέβαλλαν οι γιατροί με την κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων. Επίσης θα εξετάσουν τις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας σε σχέση με τους γιατρούς που υπέβαλλαν ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις και για αυτούς που δεν κατάθεσαν ποτέ δηλώσεις εισοδήματος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένεται να ζητήσει πληροφορίες για τους γιατρούς από τον ΠΙΣ. Υπολογίζεται πως σε δυο με τρεις μήνες θα ολοκληρωθεί η έρευνα και θα δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται πως η υπηρεσία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποχρεωτικό TAXISnet για 180 χιλ. φορολογούμενους

 

Στο παρελθόν κατά τον έλεγχο που διενήργησε η υπηρεσία διαπίστωσε πως γιατροί δεν είχαν φορολογικό φάκελο, ωστόσο είχαν αγοράσει επαύλεις και πολυτελή αυτοκίνητα. Επίσης σε άλλη περίπτωση γιατρός είχε αγοράσει ακίνητο αξίας €500 χιλ. και στο Τμήμα Φορολογίας είχε δηλώσει εισοδήματα €20 χιλ., δηλαδή  λίγο πιο πάνω από το αφορολόγητο. Η υπηρεσία είχε εντοπίσει γιατρό ο οποίος για δέκα χρόνια ήταν άγνωστος στο Τμήμα Φορολογίας. 

Στο μεσοδιάστημα ο συγκεκριμένος γιατρός είχε αγοράσει δύο οχήματα και ένα ακίνητο αξίας €388 χιλ.  Άλλος γιατρός δεν υπέβαλε δηλώσεις εισοδήματος για τα έτη 2008 – 2011, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις εισοδήματος που υπέβαλε στο Τμήμα για τα έτη 2007 και 2006, τα εισοδήματά του ανέρχονταν σε £27.952 και £27.833 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το 2011 ο φορολογούμενος και η σύζυγός του ενέγραψαν επ΄ονόματί τους κατόπιν αγοράς ακίνητο αξίας €530 χιλ. Σε άλλη περίπτωση ζεύγος γιατρών φορολογουμένων δεν είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους €1,3 εκατ. τα οποία στη συνέχεια φορολογήθηκαν. 

Ρεπορτάζ:Φιλελεύθερος