Φόβοι για πισωγύρισμα ξενοδοχειακών δανείων


Το καλοκαίρι της αγωνίας βιώνουν εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς χάθηκε η μισή τουριστική χρονιά και είναι αβέβαιο το μέλλον για το δεύτερο εξάμηνο. Προς το παρόν, η μια χείρα βοήθειας ήρθε από το τραπεζικό σύστημα με τις αναστολές δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, λόγω του γεγονότος ότι τα δεδομένα για τον τουριστικό τομέα είναι ευμετάβλητα, ότι αρχίζουν να γίνονται σκέψεις η αναστολή των δόσεων και τόκων για τους ξενοδόχους κι άλλους παρεμφερείς κλάδους του τουρισμού να επεκταθεί μέχρι τον Μάιο του 2021. Προς το παρόν, επίσημα δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι προς συζήτηση, αφού υπάρχουν μπροστά ακόμη έξι μήνες και οποιαδήποτε απόφαση θα είναι πρόωρη. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι αν κριθεί αναγκαίο μέχρι να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου να δοθεί μια μικρή παράταση έστω και λίγων μηνών. Προς το παρόν το θέμα βρίσκεται στα χαμηλά.

Σε επίπεδο Συνδέσμου Τραπεζών δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση ούτε έχει έρθει κάποιο αίτημα από κάποιο τραπεζικό μέλος για να συζητηθεί. Πέρα από τις αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της Astrobank Κωνσταντίνου Λοϊζίδη ότι το μορατόριουμ των δανείων των ξενοδοχείων θα μπορούσε να επεκταθεί και το 2021 δεν υπάρχει κάτι άλλο επίσημο στο τραπέζι. Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ουσιαστικά εκφράστηκε η πρόθεση των τραπεζιτών να στηρίξουν τον επιχειρηματικό κλάδο.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, πως το μεγαλύτερο μέρος της αναστολής δόσεων €1,7 δισ. αφορά τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που επηρεάστηκαν δραματικά από τον κορωνοϊό με το σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών να ανέρχεται σε 668. Σήμερα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας για στήριξη της εργασίας για όσα ξενοδοχεία λειτουργήσουν, αλλά και για όσα τελικά επιλέξουν να μην πατήσουν το κουμπί της επανέναρξης των εργασιών.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να υπάρξει οπισθοδρόμηση, αφού την τελευταία εξαετία οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βελτίωσαν τα οικονομικά τους δεδομένα. Από το 2014 και μετά τα ξενοδοχεία έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στα ξενοδοχεία και εστιατόρια τα NPLs το 2019 συνέχισαν να μειώνονται και περιορίστηκαν στα €211 εκατ.