Φοβάται κτύπημα στα δημόσια οικονομικά και ζητά σενάρια και λύσεις



Την ετοιμασία σεναρίων και λύσεων για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου «κτυπήματος» στα δημόσια οικονομικά για κάθε έκβαση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι αναμένει ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

 

Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε προβληματισμό για το πώς θα αντιμετωπίζουν οι δανειστές της Κύπρου την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας μας, όταν γνωρίζουν πως το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα όταν υπάρχει ανάγκη.

 

Όπως είναι γνωστό το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις μειώσεις των απολαβών των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που λήφθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ήδη, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να μελετήσει και να επεξεργαστεί μέτρα τα οποία θα συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

 Ερωτηθείς για την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Γεωργιάδης, αφού είπε ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της απόφασης, τόνισε πως «αυτό που είπαμε είναι ότι περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να χαρτογραφήσει τις διάφορες πιθανές εκβάσεις, το πιθανό κόστος της κάθε έκβασης και τι μέτρα θα ληφθούν».

 

 Από την πλευρά του, ο Πανίκος Κωνσταντίνου από το Υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει τα σενάρια για αντιμετώπιση του όποιου κόστους στα δημόσια οικονομικά. «Ετοιμάζουμε κάποια σενάρια δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ετοιμάζονται τα σενάρια», είπε.

 

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και το ευρύτερο θέμα της προστασίας των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων από το Σύνταγμα, λέγοντας ότι αυτό επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου και την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.

 

 «Δεν είναι μόνο το κόστος, που θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι το πώς θα μας βλέπουν οι δανειστές στο μέλλον διότι αυτός που δανείζει θέλει να γνωρίζει την ικανότητα αποπληρωμής. Αν γνωρίζει ότι στην Κύπρο το μισθολόγιο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν μπορείς να πάρεις μέτρα, πλέον θα μας βλέπουν διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστής, εξετάζει την ικανότητα αποπληρωμής.