Φλερτ με θερμό επεισόδιο - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις


Σκηνικό νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζεται να στήσει η Άγκυρα ως απάντηση στη συμφωνία Αθηνών- Καΐρου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή μπροστά από την Αγιά Σοφιά ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων του για τη συνέχεια, με την Αθήνα να βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιδράσει.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το ζήτημα να περάσει χωρίς δυναμική αντίδραση προκειμένου αυτό να μην εκληφθεί ως αδυναμία και ως συναίνεση στις εξελίξεις. Ουσιαστικά αυτό το οποίο θα επιδιώξει η Τουρκία είναι να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα με προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. 

Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιδιώξει ακόμα και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με σκοπό να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει στην ουσία την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν, για νέες γεωτρήσεις, αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί να γίνει πράξη τις επόμενες μέρες με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναμένοντας σε αυτή την περίπτωση την αντίδραση της Αθήνας. Την ίδια ώρα αναμένεται μπαράζ προκλήσεων στους ελληνικούς αιθέρες με μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά σκάφη, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Όλα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όπως αναφέρουν πληροφορίες από ελλαδικά δημοσιεύματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενόψει και της τουρκικής NAVTEX για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για πάνω από 20 τουρκικά πλοία τα οποία βρίσκονται αναπτυγμένα στο Αιγαίο, με τον τουρκικό στόλο να έχει παραταχθεί σε διάταξη μάχης σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  Από ελληνικής πλευράς υπάρχει αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα, με το Πολεμικό Ναυτικό να αναπτύσσεται σε χρόνους ρεκόρ σε όλο το Αιγαίο. Η τουρκική κλιμάκωση είναι πασιφανής με την κινητικότητα των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι γεγονός πως σε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγούμαστε σε νέα ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση με την ανάπτυξη των δύο στόλων.  

Αυτό το οποίο εκτιμάται είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει και να στριμώξει την ελληνική κυβέρνηση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βγάλει τα ερευνητικά της σκάφη στα ανοικτά μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εξωθώντας την Ελλάδα στα άκρα και αναμένοντας την αντίδρασή της. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα αντιδράσει ανάλογα, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η κατάληξη ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών στη θάλασσα. Την ίδια ώρα αναμένεται ότι θα κορυφωθούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με μπαράζ εναέριων παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ δεν αποκλείεται να στείλει ξανά νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο πιέζοντας να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.

Σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή της Κυριακής» την οποία αναδημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ανέφερε πως «για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός ΑΟΖ, δεν κάνουμε σχόλια, βάζουμε υπογραφές όταν είμαστε έτοιμοι. Και βάλαμε, όπως κάναμε με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την ΕΕ, τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». 

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως «θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μόνιμη βάση, κι ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Έχουμε πει ότι θέλουμε τον διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή».

Αναβάθμιση σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας


Μετά και την επίσκεψη με τον ΠτΔ στην Γαλλία, οπωσδήποτε αναμένεται μια αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης . 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ερωτηθείς κατά πόσο η συνεργασία με τη Γαλλία στέλνει ένα μήνυμα ξεκάθαρο και εάν θα δούμε και κάτι πιο πρακτικό τις επόμενες μέρες,  ανέφερε πως, «μετά και την επίσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γαλλία, οπωσδήποτε αναμένεται μια αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών».

Πρόσθεσε δε, πως αναμένονται κάποιες ειδήσεις και κάποιοι σχεδιασμοί που θα φανούν πολύ σύντομα.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ακόμη πως με τη διπλωματία και με συνεργασίες με τις ξένες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της που δεν είναι άλλος από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


Πηγή: philenews