Έτοιμη η πρόταση για ταμείο χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων


Έτοιμη και προς αξιολόγηση η πρόταση για την ίδρυση του ταμείου προνοίας των περίπου 4 χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα το εν λόγω ταμείο αφορά, μόνιμους και αορίστου χρόνου, της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμβασιούχους υπαξιωματικούς και αστυνομικούς, που είχαν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011 και παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Η πρόταση για το ταμείο διαμορφώθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ. Εξάλλου οι συντεχνίες θα αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου, στο Υπουργείο Οικονομικών στις επόμενες μέρες και αφού προηγηθεί αξιολόγηση από τα αρμόδια όργανα των συντεχνιών. 

Τι περιλαμβάνει η πρόταση:

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Stockwatch η πρόταση του Υπ. Οικονομικών αναφέρει πως την ευθύνη για τη διαχείριση του ταμείου στο πλαίσιο της ρυθμιστικής νομοθεσίας θα έχει διαχειριστική επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή θα απαρτίζεται από το κράτος ως εργοδότη, τις τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και εκπαιδευτικές οργανώσεις και επιπλέον ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Οι εισφορές του εργοδότη και του εργοδοτούμενου θα αφορούν το 6% εκατέρωθεν επί των ετήσιων ακαθάριστων απολαβών ενώ επισημαίνεται ότι τα ωφελήματα του ταμείου θα προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από τις εκατέρωθεν εισφορές και τις οποιεσδήποτε αποδόσεις του ταμείου. Αναφορικά με τις εισφορές του εργοδότη και των εργοδοτούμενων, η πρόταση προνοεί ότι θα καταβάλλονται μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης του μέλους, ή την αποχώρηση του κάθε υπαλλήλου.

Όπως αναφέρεται, οι υπάλληλοι τους οποίου αφορά το ταμείο, θα εντάσσονται αυτόματα και υποχρεωτικά σε αυτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο της πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εθελοντικής αυξημένης συνεισφοράς από τα μέλη. Οι αυξημένες εισφορές θα φοροαπαλλάσσονται μέχρι το όριο που προβλέπει η νομοθεσία όπως επισημαίνεται.

Επενδυτική πτυχή του ταμείου

Ως προς το σημείο που αφορά την επενδυτική πτυχή του ταμείου, γίνεται γνωστό ότι η διαχειριστική επιτροπή θα αγοράζει υπηρεσίες από επενδυτικούς συμβούλους και θα διορίζει θεματοφύλακα επενδύσεων.

Επιφορτισμένος με την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά θέματα γενικής φύσεως θα είναι ο επενδυτικός σύμβουλος

Ο Θεματοφύλακας επενδύσεων θα έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά θέματα ειδικής φύσεως που θα περιλαμβάνουν την παροχή επενδυτικών συμβούλων σε χρηματοοικονομικά μέσα και τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.

Αναδρομικές εισφορές

Πρόνοια επίσης υπάρχει και αναφορικά με τις αναδρομικές εισφορές. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει όπως ο εργοδότης (το κράτος δηλαδή) καλύψει αναδρομικά τις εργοδοτικές εισφορές για τους μόνιμους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011, από την ημερομηνία πρόσληψης τους και μέχρι την ημερομηνία ίδρυσης λειτουργίας του ταμείου.

Το ύψος της εργοδοτικής αναδρομικής συνεισφοράς θα ανέρχεται σε ποσοστό 6%. Για τα υπολογιζόμενα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν ως εργοδοτικές εισφορές, θα συνυπολογίζεται τόκος 1%.

Αναδρομικά θα λάβουν τα ωφελήματα που αναλογούν στην υπηρεσία τους από την 1η Οκτωβρίου 2011 μέχρι την αποχώρηση τους, οι αποχωρήσαντες μόνιμοι υπάλληλοι και όσοι επίσης προτίθενται να αποχωρήσουν προγενέστερα της σύστασης του ταμείου προνοίας,.

Σημειώνεται ακόμη ότι η πρόταση αναφέρει πως η αναδρομική κάλυψη των εισφορών εκ μέρους των μόνιμων υπαλλήλων στο ταμείο πρόνοιας είναι εθελοντική, αναφορικά με το σύνολο των εισφορών, αλλά και μέρους των εισφορών για συγκεκριμένη περίοδο.