Έστειλαν ανάπηρο φυλακή γιατί οφείλει €900


Ανάπηρος, με ένα πόδι, που λαμβάνει καθημερινά ινσουλίνη στάληκε προχθές στη φυλακή, επειδή χρωστούσε στο κράτος €900 σε πρόστιμα.

Μετά την περίπτωση του τετραπληγικού που κατέληξε στο κελί για ακάλυπτες επιταγές και τελικά κρατείται στο νοσοκομείο φρουρούμενος, οι κρατικές υπηρεσίες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Η Αστυνομία αποφάσισε να εκτελέσει το δικαστικό ένταλμα που εκκρεμούσε για 51χρονο από τη Σλοβακία επειδή δεν πλήρωνε τα πρόστιμα που εκκρεμούσαν εναντίον του. 

Προχθές μετέφεραν τον 51χρονο στις Κεντρικές Φυλακές, όπου οι δεσμοφύλακες με έκπληξή τους είδαν ότι ο οφειλέτης ήταν με ένα πόδι σιδερένιο και δυσκολευόταν στις μετακινήσεις του, ενώ παράλληλα πρέπει να λαμβάνει ινσουλίνη λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει. Σημειώνεται ότι ο 51χρονος διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια και δεν απασχόλησε τις Αρχές εκτός από τροχαία. Λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατούσε να καταβάλει τα πρόστιμα. 


Ο Σλοβάκος υπήκοος τοποθετήθηκε στην πτέρυγα με τους ενταλματίες, τα άτομα δηλαδή που κρατούνται στις φυλακές μόνο και μόνο επειδή χρωστούν χρήματα στο δημόσιο ή σε διατροφές. Η διεύθυνση των φυλακών επρόκειτο να κινήσει τη διαδικασία προς τον Γενικό Εισαγγελέα για να καταβάλλει με δόσεις το ποσό που οφείλει ο 51χρονος ώστε στη συνέχεια να του δοθεί 6μηνη αναστολή. Στις φυλακές διερωτούνται γιατί η Αστυνομία δεν κίνησε από την αρχή αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να παραπέμψει τον επηρεαζόμενο στον Γενικό Εισαγγελέα υποβάλλοντας αίτηση αναστολής και προτίμησε να προχωρήσει στη σύλληψή του. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να του δοθεί προειδοποίηση πως αν δεν το πράξει τότε θα συλληφθεί.  

Αυτή τη στιγμή στις φυλακές βρίσκονται περίπου 20 άτομα επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το κράτος ή διάφορα κρατικά ταμεία (Κοινωνικές Ασφαλίσεις) ή για διατροφές στις πρώην συζύγους τους. Οι πλείστοι χρωστούν μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ (πέραν των 2/3) ενώ οι υπόλοιποι μεγαλύτερα ποσά. Η τακτική αυτή, δηλαδή να φυλακίζονται όσοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους δεν έχει αποδώσει, αφού όταν κάποιος είναι στο κελί, δεν μπορεί να εργαστεί, άρα δεν μπορεί και να πληρώσει.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ