Έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ οι τιμές των καυσίμων-Ψάχνουν λύσεις οι αρμόδιοι


Με ανησυχία παρακολουθούν οι καταναλωτές και οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης, την κατάσταση με τα καύσιμα, αφού από σήμερα οι τιμές έχουν σπάσει το φράγμα των δύο ευρώ. Την ίδια ώρα, βουλευτές ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση, ώστε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή πώλησής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι τιμές του πετρελαίου κίνησης έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,955 ευρώ ανά λίτρο, με τη φθηνότερη να βρίσκεται στο 1,808 ευρώ και την ακριβότερη στα 2,018 ευρώ και να εντοπίζονται στην Αγλαντζιά και τα Λατσιά αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Αμόλυβδη 95 οκτανίων, η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται στο 1,811 ευρώ ανά λίτρο, με την φθηνότερη να καταγράφεται σε Λατσιά και Αγλαντζιά και να βρίσκεται στο 1,755 ευρώ ανά λίτρο και την ακριβότερη να καταγράφεται στην Πόλη Χρυσοχούς και να βρίσκεται στο 1,867 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή για την Αμόλυβδη 98 οκτανίων κυμαίνεται στο 1,872 ευρώ ανά λίτρο, με την φθηνότερη να κυμαίνεται στο 1,795 ευρώ ανά λίτρο και την ακριβότερη στο 1,930 ευρώ ανά λίτρο και να καταγράφονται σε Παλλουριώτισσα και Λεμεσό αντίστοιχα.


Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρείται μία σημαντική αύξηση, αφού η μέση τιμή κυμαίνεται στο 1,495 ευρώ ανά λίτρο, με τη φθηνότερη να καταγράφεται στο Στρόβολο και να βρίσκεται στο 1,349 ευρώ και την ακριβότερη να καταγράφεται στον Μαζωτό και να βρίσκεται στο 1,590 ευρώ ανά λίτρο.

Ψάχνουν λύση οι αρμόδιοι

Στο μεταξύ, οι συνεχείς αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων, έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των αρμοδίων, οι οποίοι ψάχνουν την φόρμουλα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το ΑΚΕΛ, από τη δική του πλευρά έχει ετοιμάσει μία πρόταση νόμου, η οποία έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό Ενεργείας να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών για την προστασία των καταναλωτών.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει έντονες απόψεις όσον αφορά την πρόταση νόμου για καθορισμό πλαφόν που ήδη υπάρχει σε υφιστάμενη νομοθεσία, ωστόσο ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη και ο τρόπος εφαρμογής. Εξέφρασε επίσης τη συμφωνία του με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή πλαφόν σε βασικά αγαθά.

Ωστόσο ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Κωνσταντίνος Καραγιώργης, εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα τακτής παρέμβασης στην αγορά και των επιπτώσεων που κάτι τέτοιο θα έχει.

Πάντως, από πλευράς κυβερνώντων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αναφέρει πως η Κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.