Έρχονται χαλαρώσεις - Διαβάστε αναλυτικά τα σενάρια


Δεδομένη θεωρούν την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο το επόμενο διάστημα τόσο οι επιστήμονες όσο και το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι όποιες εισηγήσεις ετοιμαστούν και τεθούν εντέλει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αυριανές συσκέψεις στο Προεδρικό, θα κινούνται μεν στο πλαίσιο της προσεκτικής και σταδιακής αποκλιμάκωσης, θα είναι δε περισσότερο προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στην οικονομία του τόπου. 

Επικρατέστερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, είναι η 15η Μαρτίου. Ωστόσο, με δεδομένη την περίοδο του καρναβαλιού (2-14/3), δεν αποκλείεται οι πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο να ενταθούν τις επόμενες ώρες, αφού ήδη από χθες είδαν το φως της δημοσιότητας επίσημες τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. 

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης αποτελούν ωστόσο σπαζοκεφαλιά, και για τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αφού και μεταξύ των μελών της, όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», καταγράφονται διαφορετικές απόψεις, με αρκετούς από τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι πρέπει να παραμείνουν κλειστοί για περισσότερο χρονικό διάστημα και κάποιους άλλους να θεωρούν πως από τη μια η οικονομία χρειάζεται ενίσχυση και από την άλλη η κόπωση των πολιτών είναι πλέον μεγάλη. 

Οι επιστήμονες μάλιστα που φέρονται να ανήκουν σε αυτή τη «σχολή» σκέψης, χαρακτήρισαν και χθες κατά την τηλεσυνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας, επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και την ατομική ευθύνη του καθενός, ζητώντας και την πιο ενεργό εμπλοκή της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, στην όλη προσπάθεια. 

Το σενάριο για επαναλειτουργία εστιατορίων στις 8 Μαρτίου και των καφετεριών στις 15 του μήνα, δεν τέθηκε κατά τη χθεσινή τηλεσυνάντηση του Κωνσταντίνου Ιωάννου με τα μέλη της ΣΕΕ, ωστόσο το Προεδρικό δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη.

Τα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα και πάλι, μέχρι την τελική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, αν και πληροφορίες που επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι από πλευράς τους οι επιστήμονες παρουσιάζονται έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, αφού θεωρούν ότι από τη στιγμή που οι μαθητές, έχουν πλέον την ευκαιρία να συναθροίζονται σε άλλους δημόσιους χώρους, η παραμονή τους στο σπίτι δεν εξυπηρετεί στην προσπάθεια για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα βεβαίως, τον τελικό λόγο, όπως πάντα, θα έχει το υπουργείο Παιδείας και καθοριστική θα είναι η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού. 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χαλαρώσεις οι οποίες θα παραχωρηθούν κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Μαρτίου, αυτές θα αφορούν:


> Θέατρα και κινηματογράφους

> Γυμναστήρια

> Σχολές χορού και άλλων ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων

> Φροντιστήρια 

> Ενδεχομένως και άνοιγμα περισσότερων εξωτερικών χώρων

Στη χθεσινή συνομιλία υπουργού και ΣΕΕ, δεν τέθηκαν στη συζήτηση περαιτέρω χαλαρώσεις για τις εκκλησίες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το Υπουργικό να λάβει και σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Από πλευράς τους τα μέλη της ΣΕΕ θα έχουν σήμερα την καθιερωμένη σύσκεψη τους και θα καθορίσουν τις τελικές εισηγήσεις τους οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν στη συνέχεια και ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες των τεσσάρων εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, πριν καταλήξουν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Την Τετάρτη στις 9:30 το πρωί, η ΣΕΕ θα μεταβεί στο Προεδρικό προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους τέσσερις υπουργούς, τόσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όσο και για να καταθέσουν και επίσημα τις εισηγήσεις τους στην Κυβέρνηση. Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους επιστήμονες θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών και δεν αποκλείεται τα όσα λεχθούν στη συγκεκριμένη σύσκεψη να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις. 

Μάλλον παραμένει το 8998 και τα sms

Παρά τις όποιες χαλαρώσεις παραχωρηθούν, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μάλλον παραμένουν ενώ το 8998 και τα sms, θα μας συντροφεύουν για μερικές ακόμα εβδομάδες. Δεν έχει συζητηθεί ωστόσο το ενδεχόμενο για αύξηση του αριθμού των γραπτών μηνυμάτων που θα δικαιούται ο κάθε πολίτης ανά 24ωρο το επόμενο διάστημα.

Σε ισχύ παραμένει μάλλον κα το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά δεν αποκλείεται η ώρα έναρξης της απαγόρευσης να μετακινηθεί πιο αργά. 

Αυξημένη η ενδοοικογενειακή μετάδοση 

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων, για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη διασπορά του κορωνοϊού. Αρκετά από τα μέλη της ΣΕΕ έχουν ήδη θέσει αρκετές φορές στις μεταξύ τους συζητήσεις θέμα για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών γύρω από θέματα ατομικής ευθύνης, αφού θεωρούν ότι κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί η σωστή συνεργασία μεταξύ πολιτών, επιστημόνων και Κράτους. 

Ο προβληματισμός της ΣΕΕ έγινε χθες ακόμα πιο έντονος, ύστερα από την ανάλυση των δεδομένων των τελευταίων ημερών από τον υπεύθυνο της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνο Σιλβέστρο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίς υπό τον υπουργό Υγείας. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης τα μέλη της ΣΕΕ που συμμετείχαν, φέρονται να έθεσαν και στον υπουργό Υγείας τις ανησυχίες τους ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο η αυξημένη μετάδοση του ιού να οφείλεται και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού των οποίων κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα δεδομένα όπως αυτά καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, από την ιχνηλάτηση κρουσμάτων διαπιστώθηκε ότι πλέον παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του ιού σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. 

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι, «σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, υπάρχει αυξημένη μετάδοση του ιού στα μέλη της οικογένειας», κάτι το οποίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην κόπωση που χαρακτηρίζει τους πολίτες.

Παρόμοιος εφησυχασμός «παρατηρείται και σε εργασιακούς χώρους, όπου διαφαίνεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται πιστά στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης του προσωπικού εντός των εργασιακών χώρων (π.χ. κοινά διαλείμματα, μη εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας κατά τα διαλείμματα, κοκ)». Υπενθυμίζεται ότι σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται η φυσική παρουσία του 50% των εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών κατευθυντήριων οδηγιών σε κάθε περίπτωση.

  Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος