Έρχεται ΦΠΑ για τα κουπόνια




Να εναρμονιστεί με τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες που προβλέπουν φορολόγηση των κουπονιών όταν χρησιμοποιούνται για αγορά υπηρεσιών ή προϊόντων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας σχετικά τροποποιητικά νομοσχέδια στη Βουλή. 

Όπως εξηγείται, η Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου, 2016 τροποποιεί διάφορες διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την αντιμετώπιση των κουπονιών.  Με την εν λόγω οδηγία ρυθμίζεται η ομοιόμορφη αντιμετώπιση των κουπονιών για σκοπούς ΦΠΑ σε όλα τα Κράτη μέλη, για αποφυγή των ασυνεπειών και της στρέβλωσης του ανταγωνισμού, τη διπλή ή μη φορολόγηση και τη μείωση των κινδύνων της φοροαποφυγής με τη θέσπιση ειδικών κανόνων. Τα Κράτη μέλη έχουν υποχρέωση για εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω Οδηγίας από 1.1.2019. 

Η ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1065 του Συμβουλίου στην περί ΦΠΑ νομοθεσία επιτυγχάνεται με την τροποποίηση της περί ΦΠΑ νομοθεσίας και συγκεκριμένα την προσθήκη νέου άρθρου 42Β και νέου Δέκατου Τέταρτου Παραρτήματος, όπου καθορίζεται εναρμονισμένη ερμηνεία του όρου «κουπόνι», «κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού», «κουπόνι πολλαπλών σκοπών» και οι ειδικοί κανόνες, όπως προβλέπονται στην κοινοτική νομοθεσία.  

Ορισμός του κουπονιού 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως «κουπόνι» νοείται ένα μέσο για οποίο υπάρχει υποχρέωση αποδοχής του ως ανταλλάγματος ή μέρους ανταλλάγματος για μια παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και όπου τα αγαθά που θα παραδοθούν ή οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν ή οι ταυτότητες των ενδεχόμενων προμηθευτών αναγράφονται είτε στο ίδιο το μέσο είτε στη σχετική τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένων των όρων και των προϋποθέσεων χρήσης αυτού του μέσου. Ενώ ως «κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού» νοείται ένα κουπόνι, όταν ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι και ο ΦΠΑ που οφείλεται για τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες είναι γνωστά κατά το χρόνο έκδοσης του κουπονιού. Ως «κουπόνι πολλαπλών σκοπών» νοείται ένα κουπόνι διαφορετικό από το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού.

Ορισμός συναλλαγής

Κάθε μεταβίβαση κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο το οποίο ενεργεί εξ ιδίου ονόματος θεωρείται ως παράδοση των αγαθών ή παροχή των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι.  Η πραγματική παράδοση των αγαθών ή η πραγματική παροχή των υπηρεσιών έναντι κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον προμηθευτή ως αντάλλαγμα ή μέρος ανταλλάγματος δεν θεωρείται ως ανεξάρτητη συναλλαγή.

Όταν μια μεταβίβαση κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού διενεργείται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που ενεργεί εξ ονόματος άλλου υποκειμένου στο φόρο προσώπου, η μεταβίβαση αυτή θεωρείται ως παράδοση των αγαθών ή παροχή των υπηρεσιών με τα οποία σχετίζεται το κουπόνι, πραγματοποιούμενη από το άλλο υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο εξ ονόματος του οποίου το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο ενεργεί.

Εάν ο προμηθευτής αγαθών ή υπηρεσιών δεν είναι το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που, ενεργώντας εξ ιδίου ονόματος, εξέδωσε το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού, ο εν λόγω προμηθευτής θεωρείται, παρ’ όλα αυτά, ότι έχει προμηθεύσει τα αγαθά ή έχει παράσχει τις υπηρεσίες που αφορά το εν λόγω κουπόνι στο εν λόγω υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο.

(β)  Η πραγματική παράδοση των αγαθών ή η πραγματική παροχή των υπηρεσιών έναντι κουπονιού πολλαπλών σκοπών που γίνεται αποδεκτό ως αντάλλαγμα ή μέρος ανταλλάγματος από τον προμηθευτή υπόκειται σε ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού νόμου, ενώ κάθε μεταβίβαση του εν λόγω κουπονιού πολλαπλών σκοπών δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Όταν ένα κουπόνι πολλαπλών σκοπών μεταβιβάζεται από ένα υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο διαφορετικό από το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που διενεργεί τη συναλλαγή που υπόκειται στον ΦΠΑ σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών που μπορεί να προσδιοριστεί, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες διανομής ή υπηρεσίες προώθησης, υπόκειται σε ΦΠΑ.

Φορολογητέα Αξία

Η φορολογητέα αξία της παράδοσης αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιείται έναντι κουπονιού πολλαπλών σκοπών πρέπει να είναι ίση με το αντάλλαγμα που έχει καταβληθεί για το κουπόνι από τον τελευταίο αγοραστή ή, ελλείψει στοιχείων σχετικά με το εν λόγω αντάλλαγμα, με τη χρηματική αξία που αναγράφεται στο ίδιο το κουπόνι πολλαπλών σκοπών ή στη σχετική τεκμηρίωση, μειωμένη κατά το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στα παραδιδόμενα αγαθά ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες.


Philenews/Insider