Ερευνητική: Ευθύνη στον ΠτΔ για τη μη απομάκρυνση Χάρη



Ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επειδή διατήρησε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Χάρη Γεωργιάδη, επιρρίπτει η Ερευνητική Επιτροπή στο πόρισμά της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε».

  

Προστίθεται παράλληλα πως «η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».

 

Η Ερευνητική υπενθυμίζει ακόμη τις «αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ της θέσης του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει δηλαδή στους πολίτες και της ενώπιον μας δήλωσης του ότι η πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική ήταν η τέλεια λύση γιατί αποκόπτονται “τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και έχουμε τράπεζες καθαρές».

  

Τονίζεται ακόμη πως τον Σεπτέμβρη του 2017 ο Πρόεδρος έλαβε γνώσιν μετά την συνάντηση του με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για δυσάρεστες εξελίξεις που, διατήρησε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον υπ. Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η Διοικητής κατέστησε σαφές ότι ο ΣΠΤ έβαινε προς καταστροφικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία ευρύτερα.

 

Γίνεται μάλιστα αναφορά στην περίπτωση που το Υπουργικό, σε δύο περιπτώσεις η πρώτη το 2013 η δεύτερη το 2015 αποφάσισαν την ανακεφαλαιοποίηση του ΣΠΤ. Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκαν στην βάση σαφών εκτιμήσεων, τις οποίες παραθέσαμε πιο πάνω ότι ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος.