Το επικρατέστερο σενάριο για τα μέτρα των Χριστουγέννων


Στη σκιά των ενδείξεων για μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ξεκινά μια εβδομάδα κομβικής σημασίας για την πανδημία, αφού θα δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση των μέτρων. Με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για ενδεχόμενες χαλαρώσεις, από το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, στο τέλος της και συγκεκριμένα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε οι εμβολιασμοί, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα έχουν παρέλθει έντεκα μέρες από την εφαρμογή των μέτρων που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες θα προβούν στην πρώτη αξιολόγησή τους και θα ετοιμάσουν εκτίμηση κινδύνου και εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση. Την επομένη το πρωί και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δοθούν και ποιες χαλαρώσεις θα δοθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σήμερα εν τω μεταξύ, μεταβαίνει στο Προεδρικό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα μεταφέρει το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, για να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών εντός των ναών. Η συνάντησή τους αναμένεται να ξεκινήσει στις 7:00 το απόγευμα.


Οι επιστήμονες έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να δοθούν χαλαρώσεις, ώστε να μην υποβοηθηθεί η διασπορά της νόσου, που ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα τρίτο επιθετικό κύμα τον Ιανουάριο. Αναμένεται δε, στις εισηγήσεις τους να συνυπολογήσουν και το γεγονός πως εντοπίστηκε στην Ευρώπη νέο στέλεχος του ιού, που είναι όπως διαμηνύεται πιο μεταδοτικός.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ, δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, όπως πολυκαταστημάτων και χώρων εστίασης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός την ημέρα των Χριστουγέννων σε πιστούς, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το κατά πόσον θα αυξηθεί ο αριθμός των παρευρισκομένων σε σπίτια από δέκα, σε δεκαπέντε την ίδια ημέρα. Η ώρα του κέρφιου, δεν αποκλείεται επίσης να μετακινηθεί στις 11 το βράδυ.


Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει και είναι κάτι που θα αποφασιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, είναι εάν την Τετάρτη θα ληφθούν αποφάσεις για χαλαρώσεις και για την παραμονή 31 Δεκεμβρίου και για την Πρωτοχρονιά. Το πιο πιθανό πάντως, είναι να παραπεμφθούν για την επόμενη εβδομάδα για να ληφθούν στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων. Εάν το επιτρέπουν, το πιθανότερο για την παραμονή είναι να αλλάξει η ώρα του κέρφιου, για να μπορέσουν οι οικογένειες να περάσουν μαζί την αλλαγή του νέου χρόνου.


Έτσι κι αλλιώς η εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, θα περιλαμβάνει και αυτή αποφάσεις, αφού στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία των μέτρων που είναι σε ισχύ και θα πρέπει να αποφασιστούν νέα για την περίοδο του Ιανουαρίου.


Η επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου μήνα μιας χρονιάς, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, παραμένει πάντως, πολύ επιβαρυμένη. Ο Δεκέμβριος, είναι από όλες τις απόψεις ο χειρότερος μήνας της πανδημίας και ο πιο δραματικός, αφού μέχρι στιγμής απεβίωσαν 42 συνάνθρωποί μας, που προσβλήθηκαν από τη νόσο. Επιπρόσθετο στοιχείο ανησυχίας, είναι πως χθες αυξήθηκαν κατά δέκα από την προηγούμενη ημέρα, οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Πλέον 125 άτομα με covid-19, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την κατάσταση της υγείας 28 από αυτούς, να κρίνεται ως σοβαρή.

ΠΗΓΗ: reporter.com.cy