Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για το άνοιγμα των καφέ και την επέκταση του κέρφιου


Σε "αναμμένα κάρβουνα" βρίσκεται ολόκληρη η Κύπρος και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, αφού αυτή τη βδομάδα αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. 

Βέβαια θεωρείται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και των καφέ, χωρίς να έχει "κλειδώσει" η ακριβής ημερομηνία και με τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί...

Δρ. Μαρία Κολιου - Λοιμωξιολόγος και Καθηγήτρια Παιδιατρικής

"Ειδικά με τα καφεστιατόρια εγώ πιστεύω είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, είναι ο πιο δύσκολος χώρος να ελεγχθεί, όχι τόσο τα εστιατόρια αλλά οι καφετέριες, οπόταν θα υπάρχει θέμα αν δεν έχουμε κάτι κλειστό για να μπορούμε να ελέγχουμε τη κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, δεν μπορούν να ανοίξουν όλα εξ αρχής"

Μιλώντας στο Alphanews.Live η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας υπογράμμισε πως καλό θα ήταν να υπάρχει σταδιακή χαλάρωση, ώστε αν ξεφύγει η κατάσταση και υπάρξει κάποια άνοδος στα κρούσματα, να μπορεί να ελεγχθεί. 

Ερωτηθείς αν "βλέπει" επέκταση ή ακόμα και άρση του νυχτερινού κέρφιου, η Δρ. Μαρία Κολιού δήλωσε πως προσωπική της άποψη είναι να παραμείνει ως έχει, δηλαδή μέχρι τις εννέα το βράδυ.

"Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει αυτή η κατάσταση για να μην τα ανοίξουμε όλα ξαφνικά, διότι απ' ότι αντιλαμβάνομαι θα ανοίξουν αρκετοί τομείς της οικονομίας μέσα στον Μάρτιο, οπόταν πρέπει να κρατιέται κάτι κλειστό/περιορισμένο. Μπορεί μαζί με το άνοιγμα της εστίασης να παραταθεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μείνει μέχρι τις 21:00."

Συσκέψεις επί συσκέψεων μέχρι το τελικό πλάνο

Τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα τεθούν όλα τα σενάρια ενώπιον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να συναντηθεί με τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα στις 14:00, όπου θα γίνουν οι πρώτες εισηγήσεις και από τις δυο πλευρές.

Οι ειδικοί θα ετοιμάσουν το τελικό τους πλάνο μια ημέρα μετά και την Τετάρτη θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή του κ. Ιωάννου αλλά και των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής. 

Τέλος σε ότι αφορά τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων, αυτός αναμένεται να συνεχιστεί αφού θα χρειαστεί να ελεγχθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στα πόστα τους.