Εμβόλια Κύπρος: Αρχές Ιανουαρίου έρχονται οι πρώτες ποσότητες


Τα νέα μέτρα, στα οποία κλείδωσε η Κυβέρνηση, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέτρα πάρθηκαν βάσει της επιδημιολογικής εικόνας, η οποία παρουσίασε επιδείνωση, παρά βελτίωση, όπως ήλπιζαν οι ειδικοί.

 
Ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του διάσκεψης, σημείωσε πως όταν ανακοινώθηκε η τελευταία δέσμη μέτρων στις 27 Νοεμβρίου, είχαν αφήσει ανοικτό το παράθυρο για μερική αποκλιμάκωση ορισμένων περιορισμών ενόψει των εορτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επέτρεπε η επιδημιολογική εικόνα. Υπέδειξε πως είχαν προειδοποιήσει επίσης και για το ενδεχόμενο επαναφοράς αυστηρότερων μέτρων εάν υπάρξει επιδείνωση των δεδομένων. Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν πολλές επιλογές.

«Όλοι γνωρίζετε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η χειρότερη από τότε που ενέσκηψε η πανδημία. Τα κρούσματα αυξάνονται και αρκετοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Μας ανησυχεί συνεχιζόμενη αύξηση της «θετικότητας» που καταγράφεται από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου σε όλη την Κύπρο. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλες τις πόλεις, χωριά, επαρχίες. Θέλουμε να καταστείλουμε την περαιτέρω διασπορά του προτού είναι αργά».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε πως όλα τα μέτρα αφορούν κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται πολυάριθμη συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός, εκεί δηλαδή όπου ευκολότερα γίνεται διασπορά του ιού. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που υπάρχει η δυνατότητα, προτού η επιδημιολογική εικόνα γίνει μη αναστρέψιμη. Οι αποφάσεις για μέτρα λαμβάνονται στη βάση των δεδομένων που διαφοροποιούνται συνεχώς.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά από 9 μήνες έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία και στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά.  Κατανοούμε ότι η κόπωση αυτή, προκαλεί αντίδραση και οδηγεί είτε σε χαλαρώσεις ή μη συμμόρφωση  στα  επιβαλλόμενα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κόπωση αυτή δεν προβληματίζει μόνο εμάς, αλλά  όλες τις κυβερνήσεις αφού δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη χωρά μας. Το στοίχημα είναι να αντέξουμε ακόμα λίγο».

Όσον αφορά στην άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως είναι κάτι που πρέπει να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας πεισμώσει περισσότερο.  «Ετοιμάζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ώστε να γίνουν γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες  της ΕΕ εξασφάλισης εμβολίου  και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για  να προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους Κύπριους πολίτες, που το επιθυμούν δωρεάν».

Υπογράμμισε πως όλες οι συστάσεις τόσο του ΠΟΥ όσο και του ECDC είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση αυτή την περίοδο.  Η έγνοια στρέφεται στις υποδείξεις για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης τον Ιανουάριο 2021 και στρατηγικός μας στόχος παραμένει η αναχαίτηση του ιού ώστε να διαφυλαχθεί το Συστήμα Υγείας και να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

«Μαζί θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε αυτή την  επιδείνωση της κατάστασης τώρα που μπορούμε. Όπως προανέφερα, θα επαναξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα προτού εκπνεύσουν τα μέτρα, με την ελπίδα εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ότι θα αναθεωρηθούν κατά την περίοδο των γιορτών. Δεν θέλω όμως να δημιουργήσω υπερβολικές προσδοκίες. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα. Και οι όποιες χαλαρώσεις και εάν υπάρξουν πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι αυτά τα Χριστούγεννα,  θα είναι διαφορετικά».

Προσθέτοντας, σημείωσε πως δεν υπάρχουν καλά περιοριστικά μέτρα και ευχάριστες απαγορεύσεις. Υπάρχουν όμως μέτρα αναγκαία και πολλές φορές δυσάρεστα, με στόχο να διαφυλαχτούν ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα προέχει η υγεία. Μπροστά σ᾽ αυτή την προτεραιότητα που έχει θέσει η πολιτεία από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της Πανδημίας στη χώρα μας, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

«Αυτό επιβάλλει η συνείδησή μας. Αυτή ήταν πάντα η υποχρέωση μας ως κράτος έναντι των πολιτών του. Παράλληλά, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου που επηρεάζεται από τα μέτρα και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εφάρμοσε Σχέδια στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου  τα Σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν με τις αναγκαίες τροποποιήσεις και το Δεκέμβριο, έτσι ώστε  να στηριχθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Επιπρόσθετα θα εφαρμοσθούν και νέα σχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω στήριξη».

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως από την αρχή της πανδημίας,  ξέραμε ότι οι συνθήκες που θα ζούσαμε θα ήταν πρωτόγνωρες, με επιπτώσεις στην καθημερινότητα του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλης της κοινωνίας. Ξέραμε ότι θα διανύαμε ένα  μαραθώνιο και θα έπρεπε να  φυλάξουμε δυνάμεις για να φθάσουμε στο τέρμα με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Για μια ακόμη φορά σας καλώ να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λίγο καιρό ακόμη, μέχρι να είμαστε οριστικά ασφαλείς».

Ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς για τα δύο εμβόλια, σημείωσε πως έχουν αποτελεσματικότητα 95% και στις αρχές Ιανουαρίου έρχονται οι πρώτες ποσότητες.

«Για να υπάρχει ανοσία, πρέπει να μπουν και οι δύο δώσεις. Με τις ποσότητες που αναμένουμε από τρεις εταιρίες, θα πάρουμε ποσότητες μέχρι το Μάρτιο, για 150180 χιλιάδες άτομα».