Ελληνοκυπριακών μεγαλομετόχων η Ελληνική Τράπεζα


Στα χέρια μεγαλομετόχων, ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων (Eurobank και Δήμητρα Επενδυτική), βρίσκεται πλέον η Ελληνική Τράπεζα, η οποία από το 2014, με την ανακεφαλαιοποίησή, είχε στο μετοχικό της κεφάλαιο ως μεγαλομετόχους την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, λευκορωσικών συμφερόντων Warganmig και το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund.


Ρεπορτάζ: Θεανώ Θειοπούλου / Φιλελεύθερος 


Η κίνηση της Eurobank να αυξήσει το ποσοστό μετοχών της στο 26%, αποκτώντας από τη Wargaming ποσοστό 13,4%, από σύνολο 20,6% μετοχών, έναντι τιμήματος €70 εκατ., περιόρισε την παρουσία της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη δεύτερη συστημική τράπεζα. Για το ρόλο της εν λόγω εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής είχαν προβληματιστεί αρχικά οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, λόγω του ότι το αντικείμενό της δεν είχε σχέση με τραπεζικές εργασίες. Πάντως, η Wargaming παραμένει στην Ελληνική Τράπεζα με 7,8% και ενδεχομένως αυτό το ποσοστό να το πουλήσει εν ευθέτω χρόνο σε καλύτερη τιμή από το deal που έκανε με τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο.


Το γεγονός ότι μεγαλομέτοχος στην Ελληνική γίνεται η Eurobank, σύμφωνα με εποπτικές πηγές, είναι κάτι που δημιουργεί ανακούφιση. Πάντως, για τις κινήσεις της Eurobank είχαν γνώση οι επόπτες σε Κύπρο, Ελλάδα και Φρανκφούρτη, οι οποίοι δεν έφεραν αντιρρήσεις και αναμένεται να ανάψουν και τυπικά το πράσινο φως σύντομα. Εξάλλου, από το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρχαν ψίθυροι στα κυπριακά τραπεζικά πηγαδάκια πως η Eurobank καλοέβλεπε την Ελληνική και επήλθε τελικά επιβεβαίωση, με την αγορά του ποσοστού μετοχών του ταμείου Third Point. Το αμερικάνικο επενδυτικό ταμείο αποχώρησε από τον Ιούλιο, πουλώντας τη συμμετοχή του, αρχικά 9,9% των μετοχών και έπειτα συνολικά 12,6%, στην Eurobank.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε εντείνει τις φήμες ότι η Wargaming αναζητούσε έξοδο από την Ελληνική και ότι η Eurobank ενδιαφερόταν για την απόκτηση του ποσοστού της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έπαιρναν χρόνο, καθώς οι δυο πλευρές έπρεπε να συμφωνήσουν στο τίμημα πώλησης. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» ότι η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, έχει ισχυρή ρευστότητα, μείωσε το λειτουργικό κόστος και ο νέος μέτοχος, που διαθέτει τραπεζική εμπειρία, μπορεί να ανοίξει ορίζοντες σε επίπεδο ψηφιακής τεχνογνωσίας και νέων αγορών.

Πλέον, μεγαλομέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα μετατρέπεται η Eurobank A.E με 26%, δεύτερος μεγαλομέτοχος είναι η Δήμητρα Επενδυτική με 21,3% και τρίτος η Poppy Sarl (Pimco) με 17,3%. Η Wargaming παραμένει με 7,6%, ενώ η Senvest έχει 5,1%.

Το ενδεχόμενο νεάς αγοράς από Eurobank

H Eurobank χρειάζεται ακόμα 4% για να φθάσει στο 30% ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής. Αν θελήσει να αυξήσει το ποσοστό σε ίσο ή μεγαλύτερο του 30% των δικαιωμάτων ψήφου μιας εταιρείας, θα θεωρηθεί απόκτηση και αυτό συνεπάγεται υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι μετοχικές συμμαχίες, μεταξύ των δυο μεγαλομετόχων, μετά τις πλήρεις εγκρίσεις που αναμένεται να δοθούν από τις εποπτικές αρχές.