Εκτεθειμένος για χρόνια στο διαδίκτυο χάρτης των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας


Ένας λεπτομερής χάρτης των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας υπήρχε αναρτημένος στο διαδίκτυο από εργολάβο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Sky News», ο χάρτης της στρατιωτικής βάσης και των εγκαταστάσεών της ήταν προσβάσιμος στον καθένα από τον ιστότοπο του εργολάβου για τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Τα σχέδια αυτά των Βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας επισήμαναν θέσεις γεννήτριων, δεξαμενών και αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού. 

Σύμφωνα με το «Sky News», ο χάρτης θα μπορούσε να παρέχει σε επίδοξους εισβολείς αρκετές πληροφορίες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο βασικά σημεία υποδομής για το προσωπικό που ζει και εργάζεται εκεί, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων στρατώνων και χώρων αποθήκευσης πυρομαχικών. 

Το 2017, άνδρας που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα έριξε χειροβομβίδα στην είσοδο της Βάσης Δεκέλειας. Η μικρής έντασης έκρηξη έσπασε ένα παράθυρο αλλά δεν σημειώθηκε τραυματισμός. Η βόμβα εξερράγη στην είσοδο του Αστυνομικού Σταθμού των Βάσεων Δεκέλειας περίπου στις 03:00πμ, όπως μετέδωσε τότε το «SigmaLive»

Στον χάρτη, όπως αναφέρει το «Sky News», επισημαίνεται με σαφήνεια ο τρόπος πρόσβασης σε σχολεία και εγκαταστάσεις αναψυχής της βάσης, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων και πισίνων. Αυτοί οι χώροι αναψυχής χρησιμοποιούνται και από τις οικογένειες του προσωπικού που διαμένουν στην βάση.

Ο εν λόγω χάρτης φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου 2003 και ανέβηκε τον Ιούνιου του 2018 από την ALC, μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες Babcock και Amey με σκοπό τη διαχείριση εξοπλισμού και οχημάτων των Royal Engineerings και των Royal Logistics Corps. Οι δύο εταιρείες έχουν μακρά ιστορία στην ανάπτυξη υποδομών για το βρετανικό κράτος, με ειδίκευση σε υποδομές σχετικές με την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι στον χάρτη υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευαίσθητες.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΑΜ είπε στο «Sky News»: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των βάσεών μας - η κάθε βάση έχει ισχυρά μέτρα προστασίας ανά πάσα στιγμή.»

Η κοινοπραξία ALC λέει ότι το 15ετές συμβόλαιό του, αξίας £660 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει «όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, από ανώτερα διοικητικά επίπεδα έως τους στρατιώτες επί του εδάφους».

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε πως ο χάρτης παρασχέθηκε από το βρετανικό ΥΠΑΜ το 2005 «για να βοηθήσει τις παραδόσεις και συλλογές από και προς τα γραφεία τους», αν και κανένας από τους άλλους χάρτες στην ιστοσελίδα τους δεν περιλαμβάνει τέτοια επίπεδα λεπτομέρειας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχουν περάσει 17 χρόνια και τα δεδομένα του χάρτη δεν είναι επίκαιρα. Επίσης, τώρα η εταιρεία χρησιμοποιεί τους χάρτες του Google οι οποίοι παρέχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Ο χάρτης έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της εταιρείας μετά που επικοινώνησε μαζί τους «Sky News».

Σε δηλώσεις του στο «SigmaLive», Ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο δήλωσε στο «SigmaLive»: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των Βάσεών μας. Εφαρμόζονται συνεχώς ισχυρά μέτυρα προστασίας για την καθεμία. Καμία από τις πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη δεν αξιολογείται ως ευαίσθητη».

Η βάση Δεκέλειας βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Νάπας, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Βρετανούς. Είναι η έδρα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που οι Βρετανοί αποκαλούν «Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων».

Η τοποθεσία καλύπτει 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκεί στρατωνίζονται διάφορες μονάδες του Βρετανικού Στρατού.
Όπως αναφέρει το «Sky News», επί του παρόντος, στην Κύπρο βρίσκονται οι μονάδες 4th Regiment Royal Artillery, το Mercian Regiment και το Princess of Wales's Royal Regiment. Στήριξη και στις δύο βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο παρέχουν οι Royal Logistics Corps, οι Royal Army Medical Corps, οι Royal Electrical and Mechanical Engineers και οι Royal Military Police.

Στις αρχές Ιουνίου, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Βρετανίας ανακοίνωσαν σχέδια να ορίσουν μέρος της αχρησιμοποίητης γης στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως «ζώνες ανάπτυξης» για το νησί και έθεσαν σε εφαρμογή την Συμφωνία για τη Μη-Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βάσεων για ένταξη σε πολεοδομικές ζώνες. Οι δύο πλευρές εξέδωσαν και Κοινό Ανακοινωθέν, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή της Διευθέτησης αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς σχέσης». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ και η πολιτική ηγεσία του παράνομου τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος που εδρεύει στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κύπρου, αντέδρασαν έντονα σε αυτή τη συμφωνία. 


ΠΗΓΗ:sigmnalive.com